Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Alla syrier får stanna i Sverige

Publicerad 2013-09-03

Två miljoner människor befinner sig nu på flykt från Syrien – och FN beskriver situationen som ”århundradets värsta tragedi”.

Nu ska alla syrier som kommer till Sverige få permanent uppehållstillstånd.

– Vi följer internationell rätt, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Svenska Migrationsverket uppger på tisdagsmorgonen att de syrier som kommer till Sverige för att söka skydd ska ges permanent uppehållstillstånd.

Tidigare var praxis antingen tre års uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd.

– Konflikten får man ju säga, milt uttryckt, har ju förvärrats avsevärt. Vi gör bedömningen att den inte kommer att upphöra inom överskådlig tid och då gör vi en ny praxisförändring. Då gäller enligt internationell rätt att de ska få permanenta uppehållstillstånd och det är det beslutet vi har fattat, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, till Ekot.

Får ta hit familjer

Beslutet innebär att närmare 8 000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd nu får stanna i Sverige permanent – samt får rätt att ta hit sina familjer, vilket också är nytt sedan tidigare praxis.

Sverige, som tillsammans med Tyskland är det land i EU som tar emot flest asylsökande från Syrien, blir det första landet i unionen som tar ett sådant rättsligt ställningstagande.

Under 2012 och 2013 har Sverige sammanlagt tagit emot 14 700 asylsökande syriska medborgare.

Samtidigt som västvärlden hotar med en attack mot den syriska regimen fortsätter befolkningen att fly krigets fasor. Varje dag lämnar runt 5 000 människor Syrien, enligt FN.

Två miljoner på flykt

Totalt har över två miljoner flytt från landet – vilket innebär en tiofaldig ökning på ett år. En miljon av flyktingarna är barn, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Flyktingkatastrofen är ett faktum även innanför landets gränser. Totalt 4,25 miljoner syrier beräknas ha fördrivits från sina hem sedan konflikten startade i mars 2011.

– Syrien har blivit århundradets största tragedi, säger FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres, enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 100 000 människor har dödats i kriget.

Lång konflikt

Även Migrationsverket gör bedömningen att konflikten i Syrien riskerar att bli långdragen.

— Ett scenario där regimen förlorar makten i landet, riskerar att leda till långvariga interna stridigheter mellan olika rivaliserande grupper. Bedömningen är därför att konflikten kommer att fortsätta under lång tid framöver, säger rättschefen Fredrik Beijer.

Obama söker stöd

Samtidigt kämpar USA:s president Barack Obama för att få stöd för ett ingripande i Syrien – men motståndet i den amerikanska kongressen är fortfarande brett, både hos konservativa republikaner och liberala demokrater. Någon som länge förespråkat en mer aktiv roll i kriget är den republikanske senatorn John McCain. Han gav sent i natt Obama sitt fulla stöd.

– Om kongressen avvisar resolutionen kommer konsekvenserna att vara katastrofala, säger han enligt TT.