Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lundsberg: Stoppa stängningsbeslutet

Publicerad 2013-08-30

Internatskolan Lundsberg.

Styrelsen för Lundsbergs begär nu inhibition – tillfälligt stopp – av Skolinspektionens beslut att stänga skolan efter uppmärksammade misshandelsfall.

Styrelsen för Lundsbergs begär nu inhibition - tillfälligt stopp - av Skolinspektionens beslut att stänga skolan efter uppmärksammade misshandelsfall.

Begär inhibition

I ett pressmeddelande som skickades ut i dag och som är undertecknat av styrelsen för stiftelsen Lundsbergs skola skriver man att skolan "begärt inhibition av Skolinspektionens beslut, vilket skulle möjliggöra för skolan att fortsätta sin verksamhet och säkra skolgången för de drabbade eleverna - samtidigt som dialogen med Skolinspektionen om nödvändiga åtgärder fortsätter".

I pressmeddelandet meddelas också att valberedningen inom de närmaste dagarna kommer att lämna ett förslag till ny styrelse. I samband med att Skolinspektionen i onsdags beslöt att stänga skolan ställde styrelsens sina platser till förfogande.

Verksamhetsförbud gäller

Styrelsens begäran om inhibition kommer att hanteras av förvaltningsrätten i Göteborg. Tills det skett gäller Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud.

– Förvaltningsrätten kan efter sin prövning besluta att vårt beslut tills vidare inte ska gälla. I sådant fall kan skolan öppna igen, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen.

"Det är naturligt att ett sådant här beslut prövas i domstol. Det är en viktig del av rättssäkerheten i svensk lagstiftning", säger myndighetens rättschef Marie Axelsson i en kommentar.

Föräldrar har JO–anmält beslutet

Hittills har åtta föräldrar till elever på Lundsberg anmält Skolinspektionens beslut till JO.

Föräldrarna anser bland annat att inspektionens beslut inte står i proportion till det som inträffat på skolan, att det är ett rättsövergrepp som får förödande konsekvenser för barnen och exempel på maktmissbruk.

– Jag kan inte säga något än om hanteringen. Rent generellt brukar vi inom några veckor att ta ställning till om ett ärende ska föranleda någon åtgärd från vår sida eller inte, säger byråchef Åsa Widmark.

TT