Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Vill gå in – utan stöd av FN

Publicerad 2013-08-22

Världen i raseri efter attacken i Syrien - 1 300 uppges döda

Över 1 300 döda i en misstänkt gasattack, men Kina och Ryssland stoppar FN från att gå in i Syrien.

Nu kräver Frankrike att man ska gå in i området – utan stöd av FN:s säkerhetsråd.

Ett ögonvittne har hittat fler offer:

– Det såg ut som om de låg och sov, säger vittnet till Reuters.

Regeringsstyrkorna visar inga tecken på att minska trycket efter omvärldens raserier mot de misstänkta gasattackerna i går morse.

I Damaskusförorten Irbin har ett ögonvittne hittat offer för gårdagens attack. Vittnet berättar för Reuters:

– Vi gick in i ett av husen och allting stod orört på sin plats. Varenda person låg på sin plats, det såg ut som om de låg och sov. Men de var döda.

Kräver internationell motattack

Nu kräver Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att beslutet om att få tillträde till al-Ghuta – där attacken skedde igår – måste tas "på andra sätt" än via FN:s säkerhetsråd, nu när Kina och Ryssland lagt in veto. Det sa ministern i franska tv-nätverket BFM.

Han begär också att omvärlden måste reagera "med kraft" om anklagelserna om gasattacken stämmer – attackera, utan att sända in marktrupper.

Även Tyskland kräver i dag att FN:s vapeninspektörer får full tillgång till att genomföra inspektioner

– Vi är mycket oroliga över rapporterna om att giftig gas har använts nära Damaskus. Rapporterna är mycket allvarliga, om de bekräftas är det fruktansvärt, , säger utrikesminister Guido Westerwelle enligt Reuters.

Människorättsorganisationerna Human rights watch och Amnesty international uppmanar syriska myndigheter att omedelbart underlätta för inspektioner.

Nya attacker i morse

Under torsdagsmorgonen fortsatte militärens attacker mot rebellkontrollerade förorter till Damaskus, enligt rebellaktivister, rapporterar TT. Raketer och artilleripjäser träffade områdena Jobar och Zamalka, i stadens östra delar där flera hundra människor dödades av attack med kemiska stridsmedel ett dygn tidigare, uppgav aktivisterna.

Tidigt i går morse attackerades rebellkontrollerade områden i al-Ghuta utanför Damaskus i Syrien.

På privata bilder och filmklipp som spreds över världen syns ett stort antal döda – barn, kvinnor och män – som ligger samlade på gator och i hus.

På en mycket spridd film på Youtube syns läkare ge syrgas åt ett medvetslöst barn, vars mun fradgas och den lilla kroppen är slapp.

Kalla kroppsdelar

Det syns inget blod – bara liv­lösa kroppar, människor som svepts in i lakan och vuxna och barn som får hjälp.

– Många av de skadade är kvinnor och barn. När de anlände hit hade de förstorade pupiller, kalla kropps­delar och fradga i munnen. Läkarna uppgav att symptomen är typiska för personer som utsatts för nervgas, säger Bayan Baker, sjuksköterska vid Douma Emergency Collection i utkanten av Damaskus, till Reuters.

Bilderna och vittnes- mål ger tydliga bevis för att regimen använt sig av kemiska stridsmedel, menar oppositionsgrupp- er. Och uppger att över 1 300 människor dödades.

George Sabra, ledare för Syriens nationella råd, kall­ar attacken för ”nådastöten som dödar alla förhoppningar om en politisk lösning i Syrien”, uppger AFP.

– Det är inte första gången regimen använt kemiska vapen, men dagens brott utgör en vändpunkt. Den här gången var syftet förintelse, inte terror, säger han.

Inspektörer på plats

Regimen medger att armén utförde en attack mot rebellfästen i går, men kallar i ett uttalande upp­gifterna om att kemiska vapen använts ”ogiltiga och helt ogrundade”.

Attacken inträffade bara dagar efter att en grupp FN-inspektörer anlände till Syrien för att under­söka tidigare anklag­elser om kem­isk krigs­föring.

Gruppens led­a­re, svenska vapen­experten Åke Sellström, uppgav i går att han bara sett tv-bilder från den misstänka gasattacken.

– Men de höga siffrorna på antal skadade och döda som man talar om låter misstänkt. Det låter som någonting man bör titta på, säger han till TT.

Extra FN-krismöte

Frankrike, Storbritannien och USA kallade i går eftermiddag till ett extra kris­möte i FN:s säkerhetsråd efter den misstänkta gas­attacken. Länderna krävde en omedelbar FN-inspektion för att under­söka de nya anklagelserna.

– Jag hoppas att det här blir en väckarklocka för dem som har stött Assadregimen, att de inser dess mordiska och barbariska natur, sa Storbritanniens utrikesminister William Hague.

Även Sverige är ett av 30-talet länder ställer sig bakom kraven.

– Vad vi kräver är att de omedelbart måste få till­träde till den här platsen. Den ligger bara 15-20 minuter från var de är just nu, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Vägrar ställa krav

Men sent i går uppgav FN-diplomater för Reuters att Ryssland och Kina motsatt sig specifika krav på en FN-undersökning.

Ryssland menar att man har bevis för att oppositionen i mars använde kemiska stridsmedel och att man misstänker att gårdagens anklagelser är ”en överlagd provokation”.

Syriens allierade Iran stödjer regeringen. "Om informationen rörande användandet av kemiska vapen är riktig, så har de definitivt använts av terroristgrupper", säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif till iranska statliga nyhetsbyrån Irna.

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon pågår redan diskussioner med regimen i Damaskus.

För exakt ett år sedan varnade USA:s president Obama för användningen av kemiska vapen i Syrien, vilket han meddelade skulle få den amerikanska administrationen att omvärdera situationen och överväga en mer direkt inblandning i konflikten.

Fakta: Syriens kemiska vapen

Syrien tros ha senapsgas, sarin, tabun och VX – nervgaser som angriper det centrala nervsystemet – och har inte undertecknat FN-konventionen mot kemiska vapen.

Senapsgas är en relativt långsamverkande gas som orsakar brännskador på hud och luftvägar vid inandning.

Sarin och tabun verkar snabbare än senapsgas och tas upp av kroppen via andning och hud. Slår mot nervsystemet och ger kramper, andnöd och kvävning. Vätskan som avger gasen dunstar mycket fort.

VX är en modernare nervgas med högre giftverkan än tabun och sarin. Den dunstar inte så snabbt. Gasen kan förgifta ett område under längre tid. (TT)