Skyfallet skapade trafikkaos i Umeå

Publicerad 2013-08-13

Skyfallet fortsätter att skapa kaos när det drar fram över landet.

Senaste platsen att drabbas är Umeå.

Stora vattenmängder stängde in människor i källarlägenheter och flera bilar fastnade under viadukter enligt räddningstjänsten.

– Vattnet stod en och en halv meter upp på garageportarna, säger insatsledare Conny Qwarforth

Tidigt på tisdagsmorgonen drog ett regnområde med stora mängder nederbörd in över Västerbotten. Umeå med omnejd drabbades hårt och översvämningar orsakade stora problem.

– Det började med att vi fick in ett larm om en kille som var instängd i sin källarlägenhet. Det var vatten i trapphuset och han hade svårt att ta sig ut, säger räddningstjänstens insatsledare Conny Qwarforth till Aftonbladet.

Sedan strax efter fem på morgonen har räddningstjänsten dragit loss tolv bilar som kört fast under olika viadukter och på bara en timmes tid behövde 15 adresser assistans.

– Så länge vattennivån fortsatte stiga pumpade vi inte undan något vatten. På en adress i Umeå stod vattnet en och en halv meter upp på garageportarna, säger Conny Qwarforth.

En bil satt fast i så pass djupt vatten att räddningstjänstens personal fick sätta på sig torrdräkt för att kunna hjälpa föraren.

– Vi var tvungna att komma åt dragkroken för att kunna dra loss bilen, säger insatsledaren.

Vid halv niotiden hade vattnet börjat rinna undan men stora mängder nederbörd ligger fortfarande samlade på vägbanan och räddningstjänsten avråder fortfarande trafikanter att ge sig ut på de drabbade vägarna.

– Är det vatten under en viadukt så ska man inte chansa, säger Conny Qwarforth.

Det finns inga rapporter om personskador hos varken räddningstjänsten eller polisen.

Fortsatt skyfall

– Det har regnat på ganska bra och det har varit mycket åska. Vi får nog räkna med att det kommer fortsätta ett tag, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Området kommer troligtvis ligga kvar under dagen och boende får räkna med nya regnskurar.

– Det har rört sig lite västerut mot Västerbottens kustland. Det har lugnat sig något men det kan blomma upp igen om det börjar åska, säger Sandra Andersson.

SMHI har än så länge inte utfärdat några varningar men säger att lokala områden kan drabbas av stora mängder nederbörd. Ännu finns inga uppgifter om hur många millimeter regn som fallit över området.

Räddningstjänsten kommer fortsätta sitt arbete under dagen. Mycket av vattnet har sjunkit undan men insatsledaren tror att flera fastighetsägare kan komma att behöva hjälp under dagen.

– Nu får vi se om fler hör av sig. Jag misstänker att det kommer behövas hjälp med vattendammsugning, säger Tommy Qwarforth.

Tågen försenas

I förrgår skapade stora regnmängder problem på tågsträckan mellan Söderhamn och Hudiksvall. Ett tåg med 180 passagerare fastande i Norralatunneln och orsakade stora förseningar. Även i dag påverkar stoppet trafiken som går genom tunneln och passagerare får räkna med förseningar på tio minuter.

– Men i Umeåtrakten ska tågtrafiken vara opåverkad, säger Lisa Björnson på SJ:s presstjänst.