Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Ingen lösning på problemet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-29

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt, om EU-domen

EU-domen som kan underlätta fildelar-jakt tas emot med stort intresse hos Antipiratbyrån, som driver liknande krav på att få ut fildelares identitet från teleoperatören i Sverige.

Men professor Ulf Bernitz menar att domen är oklar.

– Vår tidiga reaktion efter att ha sett domen är att vi uppfattar att det inte finns några hinder för de svenska lagstiftarna att öppna för den här möjligheten att få fram identiteten på fildelare, säger Sara Lindbäck, jurist hos Antipiratbyrån till TT.

– Det blir i så fall ett mjukare instrument än att som i dag tvingas gå till polis och åklagare, fortsätter hon.

Förvånad

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, är förvånad över att EU:s domstol inte tagit klar ställning.

– Det här ger ju ingen lösning på problemet och för den svenska debatten blev det inget svar. Länderna kan tydligen gå åt både det ena och andra hållet, så länge de inte går för långt, säger han efter att ha ögnat igenom tisdagens dom.

– EG-domstolen har uppenbarligen bedömt frågan som väldigt svår, men det förvånar mig att man inte vågat sig på att säga mer.

Enligt Bernitz är det nu upp till politikerna i varje enskilt land att skapa lagstiftningar som balanserar mellan de båda direktiven. Konsekvensen kan dock bli att domstolar i en del länder lämnar ut personuppgifter som ger möjlighet till stämningsansökningar mot fildelare, medan det blir omöjligt i andra.

– Det är nästan troligt att det blir på det sättet, säger Ulf Bernitz.

Välkomnar utslaget

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge välkomnar utslaget från EU:s domstol och anser att det ska tolkas som att ”skydd för persondata väger tyngre än privata vinstintressen hos upphovsrättsindustrin”.

”Efter det här utslaget i domstolen är det enda rimliga att regeringen drar tillbaka förslaget till fildelningslag. Följden blir rimligen att Antipiratbyrån också fortsättningsvis måste polisanmäla misstänkta intrång i upphovsrätten. Rättsväsendet kan därmed prioritera brott enligt svensk lag, i stället för att ge företräde åt rika branschorganisationer. Att lagföra ungdomar som delat med sig av kultur till sina kompisar, utan vinstintresse, kan och ska inte vara en prioritet”, säger han i ett pressmeddelande.

Rick Falkvinge menar dock att riksdagen och regeringen fortfarande rent teoretiskt kan besluta ”att film- och skivbranschens organisationer ska få den här rätten att agera privatpoliser”.

”Men i så fall är det ett beslut som de svenska partierna har tagit själva här i Sverige. De kan inte gömma sig bakom EU om de väljer att trappa upp kampen mot en hel ungdomsgeneration”, skriver han.