Fryst mur ska stoppa Fukushimaläcka

Publicerad 2013-08-09

300 ton radioaktivt vatten rinner ut i havet - varje dag

Den japanska regeringen vill stopp på läckan av radioaktivt vatten som rinner ut vid kusten vid Fukushima.

Som en lösning föreslås nu att en frusen vägg ska anläggas runt kärnkraftverket.

– Det är ett brådskande problem, säger Shintzo Abe, Japans premiärminister enligt BBC.

Den japanska regeringen kräver ”kraftfulla åtgärder” för att stoppa läckan med radioaktivt vatten vid Fukushima.

Och det radioaktiva vattnet tros ha läckt sedan härdsmältan i kärnkraftverkets tre reaktorer 2011.

Sedan tidigare finns en underjordisk barriär som byggts för att förhindra att det radioaktiva vattnet läcker ut i havet. Men mätningar har visat att det inte hjälpt.

Frusna rör i marken

Det radioaktiva vattnet tros komma från de 400 ton grundvatten som dagligen pumpas in för att kyla reaktorerna, efter att kylsystemet slogs ut i samband med tsunamin 2011.

Japanska myndigheter diskuterar nu att skapa en en 1,4 km låg mur av nedfrust jord för att förhindra fler läckor. Planen är att rör med kylvätska sänks ner i marken runt de fyra reaktorsbyggnaderna för att frysa ner marken, rapporterar Japan Times. På så vis är förhoppningen att det radioaktiva vattnet hålls på plats.

– Det saknar motstycke i världen att anlägga en sådan storskalig vattenavstötande mur med frusen mark, som nu planeras vid Fukushima. För att bygga ett sådant tror jag att staten måste gå ett steg längre för att stödja dess förverkligande, säger Yoshihide Suga, kabinettsekreterare till Japan Times.

Miljardkostnad

Japanska staten väntas för första gången gå in och skjuta till pengar för att lösa problemen vid Fukushima. Och enligt beräkningar kommer projektet att kosta mellan 30-40 miljarder yen, 2-2,7 miljarder kronor, rapporterar Japan Times.

– Genom att bygga en sådan vägg kommer regeringen att ta ledningen för att främja den här sortens projekt, säger Yoshihide Suga, kabinettsekreterare till CNN. 

”Brådskande problem”

Japanska myndigheter tror att 300 ton av kontaminerat vatten läcker ut i havet - dagligen.

Men exakt hur mycket det rör sig om är ännu inte fastställt, meddelar kraftbolaget Tepco, enligt BBC. Forskare har visat att vattnet som läcker ut har höga strålningsnivåer, 50 000 becquerel per liter i jämförelse med det för Japan tillåtna nivån på 300 becquerel.

– Allmänheten är oroade över problemet med det radioaktiva vattnet. Och detta är ett brådskande problem som vi måste lösa. Vi kommer inte enbart att förlita oss på Tepco, utan vi kommer att lägga ut kraftfulla åtgärder, säger premiärminister Shintzo Abe, enligt CNN.