"I Ryssland hade jag kanske inte levt idag"

Publicerad 2013-07-30

Hon föddes i en pojkes kropp i Ryssland, men redan som barn visste Laetitia Schteinberg att var är en kvinna.

I veckan deltar hon i Pridefestivalen – en omöjlighet i hennes gamla hemland.

– Jag hade kanske inte levt i dag om jag stannat kvar, säger hon.

Som att leva i en plastbubbla. Så beskriver Laetitia Schteinberg, 27, sitt liv i Ryssland. Grundskolan, gymnasiet, universitet. Hela uppväxten försökte hon avskärma sig från omvärlden för att hon var transsexuell.

Chefen på det ryska Skatteverket där hon jobbade tvingade henne att säga upp sig med orden "sådana som du är inte önskvärda här. Du kan få stora problem om du inte slutar".

Misshandlades av poliser

Men det värsta inträffade en natt för sex år sedan. Två poliser stoppade henne. Personen på id-kortet var en man, men Laetitia Schteinberg hade redan påbörjat den medicinska behandlingen som skulle ge henne en kvinnans kropp. De tog henne till polisstationen. Hon misshandlades, svimmade och vaknade blodig på en gata.

– Men jag vet egentligen inte vad som är värre, att misshandlas eller att bli av med alla sina rättigheter som medborgare och människa, säger hon.

Nyligen har det ryska parlamentet godkänt en ny lag som förbjuder homosexuell "propaganda". Och dagen då vi träffas i RFSL-lokalen är nyheten om hur ryska nynazister lockar till sig homosexuella tonåringar via en populär dejtingsida det stora samtalsämnet i sociala medier. Offren misshandlas och torteras.  Allt filmas och läggs sedan ut på nätet.

– Liknande saker har även inträffat tidigare. Men först nu har det börjat uppmärksammas i stora tidningar, säger Laetitia Schteinberg.

"Situationen blir värre"

På skrivbordet framför henne ligger en hög affischer i en prydlig hög. Hon är en av medarrangörerna till Asylforum - en av programpunkterna under årets Pridefestival där den svenska asylpolitiken ska diskuteras utifrån ett hbtq-perspektiv.

Hon flydde från Ryssland för några år sedan och hoppas få stanna i Sverige.

– Om jag inte belyser situationen för några av de mest utsatta grupperna vem ska då göra det? Jag har ändå ingenting att förlora, säger hon när vi träffas i RFSL:s lokal i centrala Stockholm.

Förutom olika seminarier kommer situationen i Ryssland att uppmärksammas med bland annat en insamling under Prideveckan som börjar idag, tisdag. Pengarna ska gå till ryska hbt-rörelsen. Men inte ens det är okontroversiellt.

– I Ryssland finns även en lag som gör att organisationer som tar emot pengar från utlandet kan dömas för spioneri. Alla dessa lagar utgör en struktur som slår mot demokratins grundpelare, säger Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL.

Hon har ständig kontakt med aktivister i Ryssland. De berättar att situationen bara blir värre. Och det är inte mycket omvärlden kan göra förutom att fortsätta visa sitt stöd, menar Ulrika Westerlund.

– Att bojkotta OS eller på annat sätt isolera landet är ingen bra idé menar de jag har kontakt med. Däremot tror de att ekonomiska sanktioner, om de till exempel leder till att ryska företag lider skada och därför reagerar, kan ha en viss effekt, säger hon.

Urholkar demokratin

Sverige är ett av de mest pådrivande EU-länderna för att trycka på Ryssland i hbtq-frågor, enligt EU-minister Birgitta Ohlsson.

Hon kallar propagandalagen "skamlig", men vill inte gå så långt som att säga att landet inte är en demokrati.

– Det som händer nu är oerhört allvarligt och urholkar det demokratiska systemet genom att skyddet för mänskliga rättigheter och rättsstaten försvagas, säger Birgitta Ohlsson.

Utrikesministern Carl Bildt har kallat anti gay-lagen motbjudande och omänsklig. Men från ryskt håll avfärdas kritiken.

Lagen varken diskriminerar hbtq-personer eller inskränker deras rättigheter. Det påstår Alexander Pashedko, pressattachén på den ryska ambassaden i Stockholm.

Ryssland borde skämmas

"Genom tiderna har Ryssland utvecklat sina egna moraliska värderingar, sina kulturella och religiösa traditioner som delas av den överväldigande majoriteten. Det är exakt därför vi inte vill skapa förutsättningar för "omvänd diskriminering", där en liten grupp medborgare ska få rätten att aggressivt förmedla sina uppfattningar till barn, vilka strider mot majoritetens uppfattning", skriver han i en kommentar.

Laetitia Schteinberg tror inte på någon förbättring. Hon berättar om en undersökning där en stor del av tillfrågade ryssarna säger att de inte känner någon som är homo eller transperson.

Hon är fast besluten att aldrig återvända till landet hon föddes i.

– Jag är orolig för mitt liv. Ryssland borde skämmas, säger hon.