Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Stort steg mot att bota blindhet

Publicerad 2013-07-22

Brittiska forskare säger att man tagit ett stort kliv mot att kunna bota blindhet.

Med hjälp av stamceller vill man reparera den del av ögat som uppfattar ljus.

Efter försök på möss väntar nu mänskliga studier.

Forskare vid ögonsjukhuset Moorfield och University College London menar att man för första gången kan se realistiskt på att kunna bota blindhet, skriver BBC.

Genom att reparera fotoreceptor-celler på ögats näthinna, som omvandlar information om ljus till elektriska signaler, vill man nu ge synen tillbaka till de som förlorat den genom vissa sjukdomar. Cellerna kan dö av, men genom att använda stamceller hoppas man alltså kunna väcka dem till liv igen.

Injicerar ”stämda” celler

Genom att injicera tusentals stamceller, ”stämda” att omvandlas till fotoreceptorer, i blinda möss ögon såg man betydande resultat. Stamcellerna krokade i de redan befintliga strukturerna i mössens ögon och började att fungera som ljusomvandlande fotoreceptorer.

Effektiviteten i experimenten är dock låg. Av 200 000 transplanterade stamceller så började bara cirka 1 000 att interagera med resten av ögat.

Forskarna är dock väldigt positiva till resultaten.

– Det här är verkliga bevis för att konceptet med transplanterade fotoreceptorer från stamceller och det ger oss en väg att gå mot att kunna göra det hos människor, säger forsknignsledaren professor Robin Ali.

Mycket talar för

Inom fem år hoppas Ali att man ska kunna genomföra tester på människor.

Transplantationer av stamceller i ögat är väldigt avancerade. Trots det finns det mycket som talar för lyckade försök.

Stamceller som stäms för att bli fotoreceptorer behöver bara vidarebefodra information till en annan cell, till skillnad mot försök att motverka demens, då celler behöver samarbeta med flera olika celler i hjärnan.

Människans immunsystem är också väldigt svagt i ögat, vilket gör att det är liten risk att cellerna avvisas av kroppen.

– De har gjort stora framsteg, men effektiviteten är fortfarande för låg för att man ska kunna använda det här kliniskt, säger professor Chris Mason från University College London.

”Ge mycket kunskap”

Innan man kan börja med mänskliga studier måste man alltså få upp effektiviteten.

– Genombrottet kan leda till cellterapier i framtiden och kommer ge mycket kunskap om hur man botar blindhet, säger Chris Mason.