Expert: ”Ovanligt med vapenimport”

Publicerad 2013-07-17

Att ett nordkoreanskt fartyg ertappats med obrukbara vapen från Kuba är sällsynt – trots sanktionerna mot landet gör landet ändå stora pengar på vapenhandel:

– En av deras största inkomstkällor är vapenexport, säger Ulv Hanssen, forskningsassistent vid Utrikespolitiska institutet till Aftonbladet.

Tidigare denna månad besökte den nordkoreanska generalen Kyok Sik Kim Kuba. Och han fällde följande omdöme om de två länderna:

– Vi sitter i samma båt.

Och frakten av de gamla obrukbara vapnen och MiG-21-planen kan vara ett resultat från Kubabesöket. Vanligtvis är det Nordkorea som exporterar vapen, främst till länder i Mellanöstern. Att de själva ertappas med vapenlast från ett annat land.

– Den här händelsen är ovanlig, Nordkorea brukar annars exportera missilteknologi. Det är inte så ofta man hör att de importerar denna sortens teknologi. 

Vapenhandeln är förbjuden

Vad Nordkorea ska använda de gamla kubanska vapnen till är oklart.

– Jag är inte vapenexpert. Men det verkar extremt märkligt att Kuba skulle vilja reparera väldigt gamla vapen. För mig verkar detta endast vara en handel med vapen. Att Nordkorea har köpt dem av Kuba och man försöker kanske uppgradera dem, säger Ulv Hanssen.

En möjlighet är att Nordkorea hade planer på att sälja vapnen vidare till andra länder efter uppgraderingen, tror Ulv Hanssen.

Enligt FN:s sanktioner är Nordkorea förbjudna att exportera och importera vapen.

– Att Panama stoppar Nordkoreanska fartyget är ett bevis på att sanktionerna mot Nordkorea fungerar i den betydelse att det försvårar olovlig verksamhet. Men när det kommer till att ändra Nordkoreas verksamhet finns det anledning att tvivla på att sanktionerna är verksamma, menar Ulv Hanssen. 

”Klart sanktionsbrott”

Att Nordkorea stoppats med gamla vapen under sockerlasten är ett tecken på att det finns länder som struntar i vapenförbudet:

– En slutsats av denna händelse är att Nordkorea kan fortsätta bedriva olovlig verksamhet och att det finns länder som vill samarbeta. Denna gång var det Kuba. I fjol avslöjades det att Kina exporterat mobila raketramper. Det är ett klart sanktionsbrott. Och ett bevis på att det finns länder som vill kringgå de här sanktionerna.

ANNONS