Sverige sätter stopp för spionsamtal i EU

Publicerad 2013-07-06

Carl Bildt utsattes för påtryckningar – vek sig inte

På måndag inleds de första samtalen mellan EU och USA sedan NSA-avslöjandet.

Man ska undvika frågor om spionage och avlyssning – istället ska man diskutera datasäkerhet.

Sverige och Storbritannien satte stopp för just de frågorna, skriver The Guardian.

De första transatlantiska samtalen mellan EU och USA, efter avslöjanden om USA:s omfattande övervakning och avlyssning av medborgare och institutioner i EU, inleds på måndag.

Men frågor om just avlyssning och spionage mot medborgare i EU kommer inte att diskuteras under mötet, det har Sverige och Storbritannien sett till. Enligt brittiska The Guardian lade Storbritannien, med ensamt stöd av Sverige, in veto mot att sjösätta två arbetsgrupper om spionhärvan. Anledningen ska vara att länderna tycker att de frågorna ligger utanför EU-samarbetet, enligt DN.

– Frågor om informationsinsamling och nationell säkerhet ligger inte under EU:s ansvarsområde, sa José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande under en presskonferens. Han menar att det är frågor som ska diskuteras mellan medlemsländer och USA direkt.

Malmström ställer krav

Istället kommer en ensam grupp att diskutera NSA:s Prism-projekt och datasäkerhet under samtalen. Genom Prism har NSA samlat in stora mängder data om internet- och mobiltelefontrafik i EU.

Gruppen kommer bland annat bestå av representanter för den svenska EU-kommisisionären Cecilia Malmström. I ett brev till den amerikanska säkerhetsministern, som DN tagit del av, ställer Malmström krav på USA.

– Om ni inte kan visa att avtalen om informationsutbyte följs enligt lagarna ... måste jag överväga om villkoren gäller längre, skriver hon.

Avtalen gäller bland annat passageralistor och banköverföringar.

Cecilila Malmström har inte gått att nå för en kommentar under lördagen, men hennes pressektreterare Joakim Larsson förtydligar vad mötet kommer handla om.

– I Washington kommer man diskutera de här frågorna. Avtalen har villkor, att de här uppgifterna får användas på ett visst sätt och under en viss tid. Efterlevs inte de reglerna måste vi se över avtalen, säger Joakim Larsson.

Påtryckningar mot Sverige

Carl Bildt ska ha fått utstå påtryckningar från den litauiska regeringen, som ville få den svenska utrikesministern att ändra Sverige ståndpunkt. Företrädare för Litauen, som är ordförandeland i EU just nu och kommer leda samtalen, ska ha ringt Bildt i torsdags – förgäves.

Utrikesministern vill inte kommentera uppgifterna i the Guardian.

– Vi väljer att inte kommentera de här uppgifterna över huvud taget, säger Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Måndagens diskussioner sammanfaller med de frihandelssamtal som planerats in för att frosta av stämningen mellan EU och USA, efter avslöjandet om NSA-spionaget.

Flera europeiska ledare var länge emot samtalen och ville att de stoppades fram tills att amerikanska myndigheter upphört med spionaget.