Svårt att hitta orsaken till botulismfallet

Publicerad 2013-06-26

Kvinnans tillstånd fortfarande allvarligt

Tillståndet för kvinnan från Motala som insjuknat i botulism är något bättre men fortfarande allvarligt.

Samtidigt kan det bli komplicerat att hitta orsaken till att nervgiftet fanns i den varmrökta siken eftersom etiketten är avskavd.

– Det blir svårt utan batchnummer, säger Daniel Persson, enhetschef för Livsmedelskontrollen, Stockholms stad.

Miljö- och hälsoförvaltningen hos Nacka kommun och Livsmedelskontrollen hos Stockholms stad fortsätter att utreda hur kvinnan från Motala kunde insjukna i botulism.

Under onsdagen gjorde Nackas Miljö- och hälsoförvaltning ett besök i produktionen hos Bexanders rökeri för att se hur de hanterar fisken.

– Vi har inte sett några brister i hanteringen eller produktionen. Men vi vet inte om det även gäller för den aktuella fisken, säger Malin Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Företaget har under onsdagen dragit tillbaka all vakuumförpackad sik med bäst före-datum 2013-06-24 till 2013-06-30, för att förhindra att fler får i sig nervgiftet.

Den stora frågan nu är i vilket led som hanteringen av den varmrökta siken har brustit. Men det kan vara en fråga som aldrig kommer att kunna besvaras.

Fortfarande kopplad till respirator

Eftersom etiketten på förpackningen är avskavd syns varken batchnummer eller datum.

– Där har vi ett av problemen. Det är just batchnumret och datumet som som behövs för att vi ska kunna veta hur den här fisken har rört sig. Därför kan man inte riktigt veta vilken väg den gått, säger Daniel Persson, enhetschef för Livsmedelskontrollen i Nacka kommun, och fortsätter:

– Sen vet vi inte än var den är inköpt.

Samtidigt som utredningen går vidare är tillståndet fortfarande allvarligt för den insjuknade kvinnan. Hon vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping och enligt Bodil Knuthammar, pressekreterare på Landstinget i Östergötland, är hon fortfarande kopplad till respirator.

– Vi har sett en liten förbättring sen igår. Men läget är fortfarande allvarligt.