Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Spioneriet mot Vänstern granskas i höst

Publicerad 2013-06-26

Tidigare vänsterledaren Lars Ohly (t v), infiltratören Hans Erik Sjöholm (överst t h) och Säpochefen Anders Thornberg (nederst t h).

Säpo ger inte Vänsterpartiet några svar på frågorna kring infiltratören Hans Erik Sjöholms verksamhet mot ledande partimedlemmar på 1990-talet.

Ärendet kommer nu att granskas av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

– Säpo kunde inte lämna några besked om enskilda fall, däremot fick vi veta att det i dag inte pågår någon övervakning av Vänsterpartiet, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Ledningen för Vänsterpartiet träffade i dag företrädare för Säpo med anledning av Aftonbladets avslöjande om infiltratören Hans Erik Sjöholm.

Sjöholm har rapporterat till hanterare på Säpo i 20 år och blev på 1990-talet medlem i Vänsterpartiet för att kunna infiltrera ledande partimedlemmar.

Under mötet fick Vänsterpartiet beskedet att det i dag inte förekommer någon övervakning mot partiet.

– De gör ingen politisk skillnad mellan Vänsterpartiet och andra demokratiska partier, det är det besked vi har fått, säger Aron Etzler, som litar på uppgifterna.

– Enligt Säpo är det uteslutet att de skulle övervaka Vänsterpartiet. Deras uppgift är enligt dem själva att bekämpa brott, inte att åsiktsövervaka politiska partier eller företrädare för partier.

Däremot berördes inte uppgifterna om att infiltratören Sjöholm lämnade uppgifter om både Jens Holm och Lars Ohly under 1990-talet.

– Säpo kan inte kommentera enskilda ärenden, säger Aron Etzler.

Aftonbladet har tagit del av hemliga bandinspelningar med två av Sjöholms hanterare och en avdelningschef på Säpo.

Båda hanterarna har också bekräftat för Aftonbladet att de känner Sjöholm och av banden framgår att de tidigare har tagit emot uppgifter av honom.

I en annan inspelning säger Säpos avdelninsgchef att han förklarat för en annan myndighet att Sjöholm ”var med oss”, alltså jobbade för Säpo.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer efter Aftonbladets avslöjande att ta upp frågan om Säpos övervakning under 1990-talet i Säkerhets- och integritetsskyddsnämden.

– När det gäller den här historien som rör Lars Ohly och Jens Holm så kommer vi att ta upp det i nämnden, det är den parlamentariska insynen som har tillgång till handlingar kring detta, säger Aron Etzler.

En av de som Sjöholm spionerade på, Jens Holm som i dag är riksdagsman, var inte med på mötet som partiledningen hade med Säpo.

– Jag har skrivit till Säpo och det vet jag att de tog upp, de underströk att jag kontaktat dem och hoppas att de skyndsamt behandlar fallet.