Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

’Jag offrade hela mitt liv - för staten’

Publicerad 2013-06-25

Hans-Erik rekryterades som 19-åring ’Berättelserna styrks av inspelningar’

Hans-Erik Sjöholm har inte bara kartlagt politiker - han har också lämnat information om en rad poliser och militärer som påstås ha kopplingar till ­högerextremism.

Han redogör för sitt liv som infiltratör med regelbundna möten i Säpos hemliga lägenheter i olika bostadshus i Stockholm.

- Hans berättelse låter smått fantastisk i vissa ­delar, men den styrks av hans egna inspelningar som jag har hört, säger statsåklagaren Nils-Eric Schultz.

- Jag har offrat mitt ­privatliv och mitt yrkesliv för statens tjänst, säger Hans-Erik Sjöholm.

Under en stor del av sitt vuxna liv har Hans-Erik Sjöholm sett sina uppdrag för Säpo som mycket viktiga.

Han minns sin första kontakt med den hemliga polisen. Han var 19 år och gick på ett möte på Grand Hôtel i Stockholm med gruppen EIR, Executive Intelligence Review, en grupp kopplad till den kontroversiella rörelsen EAP, mest känd för sitt extrema Palmehat under 1980-talet.

Hade moderatmärke

- Jag gick dit för att mötet handlade om Ronald Reagans rymdprogram. Då var jag med i moderat skolungdom, jag hade moderatmärket på mig och en äldre man kom fram till mig och frågade om jag visste vad det var jag hade bevistat.

Mannen var en pensionerad Säpotjänsteman och det var genom honom som Sjöholm kort efter fick kontakt med sin första hanterare.

- På den vägen var det, de ville veta mer och frågade om jag kunde ta reda på mer.

Den kvällen kom att ändra Hans-Erik Sjöholms liv.

Började kartlägga

Sjöholm berättar att han åren efter började kartlägga högerextrema grupper åt Säpo. Han lämnade upp­lysningar om både poliser och militärer som påstods befinna sig långt ut på höger­kanten. I rollen som infiltratör uppger han att han också rörde sig i miljöer bland kända nazister.

Han träffade sina hanterare på hemliga adresser runt om i Stockholm. Sjöholm berättar att Säpo har en rad lägenheter som används just för sådana ändamål.

När han får frågan hur många gånger han har varit på sådana möten skrattar han och svarar:

- Det är jättemånga, det går inte att säga.

Hans-Erik Sjöholm berättar om hur han infiltrerade en grupp som kallas Aktionsgrupp Arla Gryning AGAG, som han hävdar fortfarande är aktiv, och som ska ha varit en del av den, på senare tid omskrivna, svenska Stay Behind-rörelsen.

”Allvarliga saker”

Så sent som förra året var han i kontakt med en tidigare hanterare på Säpo för att lämna nya uppgifter. I ett hemligt inspelat samtal säger den före detta Säpo­inspektören till Sjöholm:

- Men just hanteringen av sådana här grejer och sådana här saker, det måste ju liksom in för det är ju allvarliga saker som sagt var.

Sjöholm anser att han har fått betala ett allför högt pris för sin hemliga infiltratörsverksamhet och att Säpo inte har backat upp honom senare i livet.

- Jag har offrat mitt privat­liv och mitt yrkesliv för statens tjänst, säger han.

Fick sluta som tullare

Han fick lämna sitt jobb som inspektör och brottsutredare på avdelningen mot grov organiserad brottslighet på Tullkriminalen i Malmö 2011. Han menar själv att han fick gå på grund av att han avslöjade att Tullkriminalen fabricerade bevis vid brottmål och att detta var grovt brottsligt.

Tullverkets version är att han har uppträtt olämpligt på flera sätt. Han vände sig bland annat till utomstående åklagare för att slå larm om det han tyckte miss­sköttes i Tullverkets utredningar. Situationen blev alltmer infekterad och enligt Tullverket gick det inte längre att samarbeta med Hans-Erik Sjöholm, bland annat eftersom han tog för vana att spela in alla samtal han hade med chefer och kollegor.

”Jag har varit lojal”

Hans-Erik Sjöholm själv hävdar att det är hans intresse för rättsväsendet, polis och militär som varit hans drivkraft i allt.

- Jag vet att jag varit lojal mot författningen och rättsstaten, säger han.

Sjöholm fick även lämna sitt jobb som vaktchef på Livgardets Kavallerikasern i Stockholm. Han uppger att han fick goda vitsord, men att han fick gå efter att bland annat ha anklagats för att ha hö­ger- ­extrema kontakter. Några av de kontakter han lämnade uppgifter om till Säpo fanns inom Försvarsmakten och säkerhetspolisen.

Han hävdar själv att han endast rörde sig i högerextrema kretsar för att få inhämta information på uppdrag av Säpo, Rikskrim, Länskrim och Tullkriminalen.

Han menar också att han har bandinspelningar som visar detta och har i efterhand kontaktat sina tidigare hanterare vid Säpo för att få hjälp att styrka sin version.

Hanterare skäms

Aftonbladet har tagit del av ett inspelat samtal från 2012 mellan Hans-Erik Sjöholm och en av hans tidigare hanterare, en kvinnlig Säpoinspektör. Kvinnan säger att hon skäms över hur vissa av hennes kollegor har hanterat ärendet med Sjöholm.

- Vi måste granska och titta vad vi har gjort, om vi ska be dig om ursäkt eller om vi kan göra någonting, säger hon och föreslår ett möte.

- Om du har möjlighet att komma till Stockholm, betalar vi naturligtvis en flygbiljett till dig.

En som har lärt känna Hans-Erik Sjöholm är statsåklagaren Nils-Eric Schultz. Han har engagerat sig i frågan kring polisens hemliga infiltratörer och hört flera av Sjöholms bandinspelningar.

”Han är ett bevis”

- Hans berättelse låter smått fantastisk i vissa delar, men den styrks av hans egna inspelningar som jag har hört. Polisen vill knappt erkänna att det finns informatörer, men Hans-Erik är ett bevis på det.

Tidigare har Hans-Erik Sjöholm även lämnat in bildmaterial till Säpo på personer som han menar har kopplingar till högerextrema rörelser. Uppgifterna han lämnade in rörde även säkerhetspoliser och poliser på rikskriminalen.

Poserar med vapen

En bild tagen i mitten av 1990-talet visar hur en man poserar med hakkorsbindel och vapen. En annan bild visar hur ett vapen riktas mot mannens huvud.

När Sjöholm kom över bilderna lämnade han dem till sina hanterare på Säpo.

Mannen på bilderna är i dag reservofficer och i 40-årsåldern. När Aftonbladet ringer honom säger han att han inte minns var eller när bilderna är tagna.

- Det måste ha varit någon fyllegrej, jag har aldrig tillhört högerextrema kretsar, säger han.

Nästlade sig in i VPK

1988 flyttade Hans-Erik Sjöholm till Uppsala som då var ett starkt fäste för vänsterrörelsen. Det var då han plötsligt bytte täckmantel och nästlade sig in i dåvarande VPK.

Sjöholm berättar att han på Säpos uppdrag ändrade sin livsstil helt. Vid sidan om sina universitets­studier lade han mycket av sin tid på att verka för Vänsterpartiet. Vid valet 1994 stod han själv och delade ut partiets valsedlar. Ingen anade att allt var en fasad.

- För att kunna få information ställdes ju krav på att man var aktiv, jag kunde inte bara segla in till Jens Holm och säga hej, här är jag.