Nuder lämnar som ekonomisk talesman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

”Livet är fullt av överraskningar”

Pär Nuder lämnar sin uppgift som ekonomisk-politisk talesman för socialdemokraterna.

– Mona Sahlin har inga kommentarer eller besked om detta i nuläget, säger Sahlins pressekreterare Linda Romanus till aftonbladet.se.

Nuders besked framgår av ett papper som han i dag skickat till socialdemokraternas valberedning.

– Om Mona Sahlin anser att någon annan än jag är bättre på att formulera den socialdemokratiska ekonomiska politiken, så vill inte jag stå i vägen för den personen, skriver han i brevet.

Han skriver också att ”livet är fullt av överraskningar”, men:

”Lycka till!”

– Socialdemokratin har inte råd med osäkerhet kring den så viktiga funktionen som ekonomisk-politisk talesman.

Han önskar sin efterträdare lycka till och skriver att han i framtiden kommer att se på politiken från ”riksdagens gubbhylla” tillsammans med Bosse Ringholm.

Nuder tänker behålla sin plats i riksdagen och han ska också sitta kvar i partiets verkställande utskott, VU.

Som Aftonbladet avslöjade på torsdagen tycks det att Thomas Östros blir den som efterträder Pär Nuder som ekonomisk-politisk talesman.

Inget möte i dag

Något möte mellan Mona Sahlin och Pär Nuder har inte hållits under dagen. Strax innan klockan 17 lämnade Mona Sahlin socialdemokraternas riksdagskansli och enligt henne har hon inte haft något möte med Pär Nuder i dag.

– Vi har diskussioner han och jag och när det finns någonting att säga kommer jag att göra det, sade Sahlin till TT.

Att Mona Sahlin nu gör en viss ommöblering inom partitoppen är inte särskilt förvånande, enligt Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

– Vad som ligger bakom i det här fallet kan jag inte uttala mig om. Men det kan ju finnas flera motiv för en ny partiledare att göra förändringar. Det kan vara fråga om att markera nya profiler, att man trivs bättre med en viss person än med andra eller att man ska ha balans mellan män och kvinnor och stad och landsbygd, säger han.