”Övervakningen har hindrat terroristattacker”

Uppdaterad 2013-06-13 | Publicerad 2013-06-12

USA:s kritiserade övervakning har förhindrat dussintals av terroristattacker.

Exakt hur många som stoppats vill NSA-chefen general Keith Alexander inte berätta.

– Det är hemligt, men det handlar om dussintals terroristhändelser som det här har hjälpt att förhindra, sa han inför den amerikanska senaten på onsdagen.

De amerikanska myndigheterna har under de senaste dagarna fått utstå hård kritik, efter uppgifterna om att man utför omfattande spaning på nätet.

På onsdagen fick chefen för National Security Agency försvara sin myndighet och sa att spaningen gett betydande resultat.

– Det handlar om dussintals attacker som det här har hjälpt att förhindra, säger NSA-chefen Keith Alexander, enligt Reuters.

Attacker ska ha förhindrats både i USA och i andra länder.

Bör debatteras

Keith Alexanders framträdande i den amerikanska senaten är den första reaktionen från NSA, sedan uppgifterna om att myndigheten samlat in digitalt material från icke-amerikanska medborgare läckt ut.

Den demokratiske senatorn, Patrick Leahy, pressade Alexander på det exakta antalet attacker som gått att förhindra, men fick inget svar. Leahy menar att övervakningen är viktig, men att den inte ska göras till ett permanent inslag och bör debatteras med visst intervall, rapporterar AP.

Tyska kritik

Kritiken mot USA har varit kraftig de senaste dagarna. Både EU och Tyskland har gått ut och bett om en förklaring till varför USA spanar på europeiska invånare.

I Tyskland har kritiken varit särskilt kraftig, då läckorna från Edward Snowden visat att USA:s elektroniska spaning i Europa varit störst i just Tyskland.

"Oacceptabelt"

Under tisdagen debatterade EU-parlamentet övervakningen i Strasbourg. Stämningen var upprörd efter att Obama sagt att amerikanska medborgare inte behöver oroa sig, utan att säga något om personer i andra länder.

– Det är fullkomligt oacceptabelt att USA vad gäller myndigheternas tillgång till persondata har olika regler för amerikanska medborgare och medborgare från andra länder, sade tyske kristdemokraten Manfred Weber som talade för EU:s konservativa partiers räkning.