Svenska soldater kan skickas till Syrien

Uppdaterad 2013-06-13 | Publicerad 2013-06-12

”För tidigt att spekulera i”

Regimsoldater vid klocktornet i centrala al-Qusayr.

Svenska soldater kan skickas till Golan och inbördeskriget i Syrien.

Enligt tidningen Haaretz ställer sig Carl Bildt positiv till förslaget.

– FN-sekretariatet har sonderat terrängen om Undofs framtid med oss, men också med många andra länder, säger Erik Zsiga, pressekreterare hos Carl Bildt.

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon förhandlar med Sverige om att skicka soldater till Golan och inbördeskriget i Syrien.

Och Sverige ska enligt tidningen ställa sig positivt till att skicka en trupp till Golanhöjderna för att ersätta de österrikiska trupperna.

”Bildt positiv”

Enligt tidningen har FN pratat med utrikesminister Carl Bildt och frågat honom om Sverige kan skicka soldater till Golanhöjderna, som till stora delar ockuperas av Israel.

Ban Ki-Moon och FN:s tidigare sändebud i Syrien, Lakhdar Brahimi, ska ha pratat med Bildt över telefon och utrikesministerns första svar ska ha varit positivt.

Sverige skulle dock bara skicka soldater om de ingick i en större skandinavisk grupp, som skulle inkludera trupper från Danmark, Finland och Norge.

Sverige vill också öka den fredsbevarande styrkan Undofs mandat i Golan och göra den till en mer kraftfull styrka som kan försvara sig vid en möjlig attack, skriver Haaretz.

Läget i Golanhöjderna vid gränsen mellan Syrien och Israel är spänt och senast i slutet av maj hotade Syrien och Assad med att upprätta en front på Golanhöjderna.

I dag började Österrike dra tillbaka sina trupper från Golanhöjderna, rapporterar AFP. Hemtagningen av trupperna sker efter att läget har blivit för spänt och våldsamt.

Österrike stod för omkring en tredjedel av soldaterna i Undof. Även Filippinerna har signalerat att de planerar att skicka hem sina soldater, rapporterar AFP.

”För tidigt att spekulera i”

Och Sverige ska enligt Haaretz nu ställa sig positivt till att skicka soldater till Golanhöjderna för att ersätta de österrikiska trupperna.

Erik Zsiga är pressekreterare hos Carl Bildt.

– FN-sekretariatet har sonderat terrängen om Undofs framtid med oss, men också med många andra länder. Det efter att Österrike drog sig ur. Det stämmer inte att Sverige ska vara involverat i förhandlingar, utan det är säkerhetsrådet som beslutar om mandatet för en sådan insats, säger Erik Zsiga till Aftonbladet.

Han bekräftar att Carl Bildt och Lakhdar Brahimi har pratat med varandra i telefon angående läget i Syrien.

– Exakt vad som nämndes i samtalet kan jag inte kommentera.

Finns det planer på att skicka dit soldater?

– Det är alldeles för tidigt att spekulera i. Nu har de ringt och sonderat terrängen, men det är för tidigt att säga hur vi ska ställa oss till det när en sådan fråga kommer, säger Erik Zsiga.