Regeringens utredare tvingas bort - efter S-kandidatur
Publicerad 2013-06-07
Irene Wennemo tvingas lämna posten som regeringens huvudsekreterare för den uppmärksammade socialförsäkringsutredningen.
Orsaken är att hon kandiderar för att bli ordförande för S-kvinnor.
– De sa från Socialdepartementets politiska ledning att jag inte kunde vara kvar då, säger Wennemo.
Regeringen tillsatte 2010 en parlamentarisk utredning som skulle se över a-kassan och sjukförsäkringen. En kommitté med företrädare för riksdagens alla partier tillsattes och som utredningssekreterare valdes Irene Wennemo, som då närmast kom från LO där hon varit chef för arbetslivsenheten.
Utredningens arbete har försenats vid flera tillfällen och slutbetänkandet är inte planerat att komma förrän efter riksdagsvalet 2014.
Öppen kandidatur
Aftonbladet kan i dag avslöja att Irene Wennemo nu tvingas bort från sin post som huvudsekreterare.
Flera källor uppger för Aftonbladet att orsaken bland annat är att hon nyligen gick ut och öppet kandiderade för att bli ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund. Det ska ha rört upp känslor på Socialdepartementet och i socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons stab (M).
– Det finns absolut med i bilden. Det ses som ett problem om hon sitter som huvudsekreterare och samtidigt kan hamna i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger en källa.
Wennemos kandidatur fördes fram av S-kvinnor i Stockholms län. Hon är en av totalt sju kandidater till posten.
Hon bekräftar för Aftonbladet att hon nu lämnar utredningsuppdraget för regeringen – med omedelbar verkan.
– Jag har skickat in min uppsägning i dag. De sa från Socialdepartementets politiska ledning att jag inte kunde vara kvar om jag också var nominerad till ordförande för S-kvinnor, säger Irene Wennmo.
"Kristersson bakom uppsägningen?"
Hon berättar också att hon hade gjort upp med utredningens ordförande, Gunnar Axén (M), innan hon kandiderade.
– Vi hade gjort upp så att om jag blev vald till S-kvinnors ordförande skulle jag lämna utredningen, blev jag inte det så kunde jag vara kvar.
Vem har gjort en annan bedömning?
– Jag har pratat med statssekreteraren Christina Lundmark men hon hänvisar till "vi" hela tiden, så jag utgår från att det är Ulf Kristersson hon menar. Men han har inte haft någon kontakt med mig, all kontakt har gått genom Lundmark.
Men det är du själv som säger upp dig, blev du tvingad att göra det?
– Ja det blev jag. Jag tror inte hon hade satt sig in i vilka anställningsförhållanden jag hade så hon trodde nog att hon kunde säga upp mig. Men jag pratade med personalchefen som gjorde samma analys som jag, att det går inte att säga upp folk från den typen av anställning som jag hade på grund av politiska skäl. Men då kände jag att förtroendet mellan mig och ledningen på departementet var kört i botten och vi blev därför överens om att jag slutar. Jag tycker det är jättetråkigt. Det har varit kul att hålla på med den här utredningen.
Vad ska du göra nu?
– Nu ska jag ha ledigt och ha en skön sommar.
Får du någon avgångsersättning?
– Vi har blivit överens om det ja, men det är klart att jag behöver ha ett nytt jobb snart. Jag har ju ingen tjänst som jag är tjänstledig i från.
Utredningens ordförande Gunnar Axén (M) beklagar att Irene Wennemo slutar.
– När vi pratade om kandidaturen frågade jag henne om det handlade om ett heltidsuppdrag som ordförande för S-kvinnor, vilket jag misstänkte att det var. Det sa Irene också att det var. Då sa jag att regeringen får ansvara för att utse en ny huvudsekreterare om hon skulle väljas. Det är tråkigt att hon lämnar, hon har utfört ett gediget arbete. Men hon får göra sina val, säger han.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson avböjer att kommentera Aftonbladets uppgifter. Men istället kommenterar Johan Stuart, politisk sakkunnig på socialdepartementet.
– Det sitter åtta partier i en gemensam parlamentarisk utredning, huvudsekreteraren väljer att kandidera för en post som kvinnoförbundets ordförande och adjungerad i verkställande utskottet i ett av de partierna. Detta skapade problem med rollen som opartisk tjänsteman. Irene drog då slutsatsen av det och sa upp sig. För detta fick hon sex månadslöner, säger Johan Stuart.