Svenska myndigheter övervakade av USA

Uppdaterad 2013-06-08 | Publicerad 2013-06-07

Risk att e-post hamnar i orätta händer

Regeringen är i gungning i USA efter att flera medier avslöjat att miljontals har övervakats när de har till exempel skickat mejl.

Ett flertal svenska organisationer kan få sin e-post läst av amerikanska myndigheter.

Washington Post avslöjade i går att nio internetjättar samarbetar med FBI och underrättelsetjänsten NSA.

– De folkvalda borde fundera mer noggrant över hur man kommunicerar, säger Stefan Thelberg, vd på it-säkerhetsföretaget Stay Secure.

Det är bland andra Facebook, Google och Skype som ska ha gett FBI och USA:s underrättelsetjänst National Security Agency (NSA) tillgång till sina servrar. I praktiken innebär det att myndigheterna kan övervaka miljontals människors privata e-post, bilder och andra dokument.

Nyheten har skapat stora rubriker i USA, men härvan sträcker sig även utanför landets gränser. Alla som använder internetjättarnas tjänster riskerar att övervakas.

”Som postbox i USA”

It-säkerhetsföretaget Stay Secure har tagit fram en lista över svenska organisationer som får sin e-post lagrad i USA. Där återfinns till exempel Folkpartiet, statliga SSAB och Stockholms kommun.

– Myndigheterna borde vara tydliga mot medborgarna att man skickar sin e-post via USA, säger Stefan Thelberg, vd på Stay Secure.

Som privatperson kan man låta bli att använda företagens tjänster. Men om man mejlar exempelvis SMHI får man räkna med att konversationen kan hamna i amerikanska händer.

– Det är som att myndigheterna har sin postbox i USA. Det får precis samma effekt, säger Stefan Thelberg.

Dubbel övervakning

Det har snart gått fyra år sedan den omstridda FRA-lagen antogs i Sverige. Lagändringen innebar bland annat att Försvarets radioanstalt fick tillåtelse att bevaka all datatrafik som passerar våra gränser via kabel.

Din senaste statusuppdatering på Facebook skulle alltså kunna läsas av både svenska och amerikanska tjänstemän.

– De svenska myndigheterna ser man kanske inte som ett lika stort problem, men det är inte heller något man kan välja, säger Stefan Thelberg.

Företagen nekar

Hur många svenska privatpersoner och organisationer som är drabbade är svårt att avgöra.

Enligt en undersökning av analysföretaget comScore från i fjol är de tre största e-posttjänsterna Hotmail, Yahoo Mail och Gmail.

Alla tre ägs av företag som samarbetar med myndigheterna.

Flera av de amerikanska internetjättarna har gått ut med pressmeddelanden där de nekar till anklagelserna.

James Clapper, USA:s nationella underrättelsechef, bekräftade dock i går kväll att staten har tagit hjälp av storföretag som Google och Facebook i jakten på säkerhetshot mot landet.

Flera medieföretag i Sverige använder e-postlösningar som Gmail, däribland Aftonbladet.

Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin:

”Vi har ett särskilt avtal med Google som gör att de ska respektera svensk grundlag om källskydd. Detta i en potentiell situation där en amerikansk myndighet skulle kunna begära att få ut en journalists mail från Aftonbladet. Google har alltså förbundit sig att inte lämna ut sådant material. Generellt är det bra att vara extremt försiktig med att maila material som är känsligt vad avser källskydd. Inga mailsystem är helt säkra. Den som säger något annat ljuger. Det vi använder är säkrast rent tekniskt av de vi jämfört och vi har som sagt skyddat oss med ett avtal för de legala delarna som kan uppstå internationellt eftersom det bara är i Sverige där det är uttryckligen förbjudet för myndigheter att efterforska källor.”