Han greps full och beväpnad – slipper åtal
Publicerad 2013-06-03
Regeringstjänstemannen sov bakom ratten: ”Det är svårt att styrka brott”
Regeringstjänstemannen greps stupfull och beväpnad bakom ratten i sin bil.
Men han kommer inte att åtalas.
– Utredningen om det misstänkta rattfylleriet har polisen lagt ner och jag har lagt ner förundersökningen om misstänkt vapenbrott, säger åklagaren Elin Blank.
Den högt uppsatte regeringstjänstemannen med uppdrag av justitiedepartementet påträffades till synes medvetslös bakom ratten i sin bil efter en väg i Uppland. En privatperson slog larm och ambulans och polis skickades till platsen klockan sju på morgonen den 22 mars.
Då visade det sig att mannen satt och sov bakom ratten. Kraftigt berusad – med över två promille alkohol i blodet. Han hade dessutom en pistol och ammunition på sig. Vapnet togs i beslag och en utredning om vapenbrott och rattfylleri inleddes.
”Jag fick skjuts”
Regeringstjänstemannen hävdar i förhör att han fått skjuts till sin egen bil den här morgonen av en bekant. Vem denne är har han inte velat uppge. Han skulle sova i bilen – som gått sönder dagen före – för att invänta en anhörig som skulle komma dit senare under dagen.
Eftersom ingen sett honom köra bilen skrev polisen av förundersökningen om misstänkt rattfylleri. Nu har även det misstänkta vapenbrottet avskrivits.
– Omständigheterna är sådana att det är svårt att styrka brott, säger kammaråklagare Elin Blank.
”Var på väg att skjuta”
Det finns ju en färsk hovrättsdom – som HD inte tog upp – där en skytteklubbsordförande fälldes för vapenbrott efter att ha haft ett vapen i bilen utan att vara på väg till eller från en skjutbana?
– Den här personen hävdar ju att han var på väg att skjuta med vapnet som han har licens för. Då måste han få transportera vapnet och han satt nu i en låst bil, säger åklagaren.
På väg att skjuta klockan sju en morgon, kraftigt berusad med en alkoholhalt på över två promille?
– Alkoholpåverkan har ingen inverkan på den här bestämmelsen. För att bedöma om vapeninnehavet är lagligt finns inget som särskilt föreskriver att man inte får vara onykter. Då vi inte kan påvisa annat får vi utgå från hans egna uppgifter. Därför har jag lagt ner förundersökningen, säger Elin Blank.
”Pröva lämplighet”
Regeringstjänstemannen, som bor i Stockholm, riskerar däremot att bli av med vapenlicensen.
– Vi kommer att pröva hans lämplighet som vapeninnehavare mot bakgrund av vad som skett, säger ett befäl vid Stockholmspolisen.