Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Småföretagen står för jobben”

Publicerad 2013-05-30

Socialdemokraternas hemliga arbetsgrupp snart i mål: Så ska de lösa den svenska jobbkrisen

En hemlig S-rapport som Aftonbladet tagit del av visar att det är hos arbets­givare med få anställda som jobben skapas.

Nu vill Socialdemokraterna bli småföretagens bästa vän.

– De är helt centrala om vi ska lyckas pressa tillbaka arbetslösheten, säger gruppledaren Mikael Damberg (S).

Ända sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare förra året har han pratat om den höga arbetslösheten och vikten av att skapa jobb.

I största hemlighet tillsatte han också en arbetsgrupp med mål att ta fram nya politiska förslag på området, vilket Aftonbladet kunde avslöja i februari i år. Ansvaret för arbetet fick hans högra hand, gruppledaren Mikael Damberg.

Flera förslag

Nu, efter ett års arbete, är gruppen nära att gå i mål och flera förslag väntas inom kort.

– Det är inte bara ett förslag som löser jobbfrågan utan det är ett målmedvetet arbete som krävs. Men det är inte en valmaximeringsfråga för oss. Det handlar om att lösa det största problemet vi har i Sverige, med nästan 440 000 arbetslösa, säger Damberg.

Siffror från SCB

På S-kongressen i april presenterade Stefan Löfven ett nytt mål – Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till 2020. Men S har också kommit med en rad andra förslag på området.

Många har sin grund i de samtal med företagare runt om i landet som Mikael Dam­berg och hans grupp gjort.

S har till exempel presenterat förslag om slopad andra sjuklönevecka för företagen samt kortare betalningstider, vilket riksdagen klubbade.

Dessutom har S gjort en analys av arbetsmarknaden för att se var jobben skapades 2000–2010, med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Rapporten, som ännu inte har presenterats, visar att det är i de små- och medelstora företagen som i stort sett hela nettoökningen av antalet anställda har skett. Företagen med färre än 20 anställda står för mer än hälften av ökningen under perioden.

De ska ha bra villkor

För att pressa tillbaka arbetslösheten är det enligt Mikael Damberg därför av avgörande betydelse att de små företagen har bra villkor.

– Det är där många av de nya jobben skapas. Det finns också enorma möjligheter att de här små före­tagen inte bara fortsätter att vara små utan också växer och anställer fler och blir stora företag, säger han.

Här är hinder för tillväxten i småföretagen

Socialdemokraternas samtal med små- och medelstora företag runt om i landet har resulterat i en lista på ut-maningar som hindrar deras verksamheter från att växa och anställa nytt.

Här är ett axplock av de problem som företagarna lyft:

Generationsväxling

En generationsväxling som inte fungerar. Innan 2015 väntas hälften av familjeföretagen i Sverige behöva växla över till en yngre generation.

stramare villkor

Bankernas allt stramare villkor för att låna ut pengar.

likviditeten

Likviditetsproblem på grund av sena betalningar.

sjuklönen

Svårt att klara ekonomin vid egen sjukdom och betungande ansvar för sjuklönen för anställda.

rekryteringen

Brist på rätt arbetskraft och svårt att rekrytera.

rekryteringen

Bristande efterfrågan och svårigheter vid export.