Dödshotar journalister för att de pratar svenska

Uppdaterad 2013-05-30 | Publicerad 2013-05-29

Flera finländska journalister har dödshotats - för att de försvarar det svenska språket i Finland.

I dag demonstrerade ett hundratal personer mot hatet.

– De här människorna verkar inte tåla att vi finns, säger en av de utsatta, tv-programledaren Bettina Sågbom.

FÅR DÖDSHOT Bettina Sågbom är en av de finländska journalister som mordhotats för att de försvarar svenska språket i Finland

Att prata svenska i finländsk tv - eller försvara finlandssvenskars rättigheter - kan i vara förenat med risken att bli dödshotad.

Det har flera journalister fått erfara, trots att både finska och svenska är officiella språk i Finland.

Bettina Sågbom, tv-programledare på "Yle Fem" samt Paula Salovaara, redaktionschef på Helsingin Sanomat, är två av de journalister som talat öppet om dödshoten.

"Kommer se ut som olyckshändelse"

Bettinga Sågbom berättade om hoten på Twitter i måndags efter att hon fått ett mordhot över mejl.

– Det stod på finska att 'om du inte tar med en person från Finskhetsförbundet för att berätta kalla fakta om det språkliga förtrycket som härstammar från den svenska kolonialtiden så kommer en medlem ur din familj att elimineras så att blodet strittar ända till Sverige', säger Bettina Sågbom till Aftonbladet.

Meddelandet var undertecknat "De antisvenska". Sedan dess har hon fått ytterligare två dödshot.

– Det har stått att jag skulle drabbas av samma öde själv om jag berättar om det här och att min död kommer att se ut som en olyckshändelse, säger Bettina Sågbom.

Många drabbade

Hon berättar att minst sju andra finlandssvenska journalister drabbats av liknande hot mot sig själva och deras familjer. Och mörkertalet är stort då många inte vågar berätta, tror hon.

– Själv är jag inte rädd men jag tycker det är fruktansvärt oförskämt. Jag kan inte förstå hur man kan vara så hatisk att man försöker ta livsglädjen av folk på grund av deras språk. För de här människorna räcker det tydligen med att vi är svensktalande, de strävar uppenbarligen efter ett enspråkigt Finland.

Demonstrerade mot hatet

I dag samlades ett hundratal personer i centrala Helsingfors för en demonstration mot den hårdnande tonen mot svensktalande finländare. Enligt Hufvudstadsbladet hade de flesta som talade samma budskap: "svenskan är en del av Finland. Vi kan inte hotas till tystnad."

– Det är fruktansvärt obehagligt att märka tendenser som man har märkt tidigare, som i Tyskland på 30-talet, sa en av talarna, Hedvig Långbacka.

Samtidigt fördömde statsminister Jyrki Katainen mordhoten mot finlandssvenskar i flera tidningsintervjuer.

– Det är fruktansvärt att svenskspråkiga finländare behandlas så här. Det handlar om en kränkning av de grundläggande rättigheterna och det är oacceptabelt, säger han till Hufvudstadsbladet.