M kräver besked om ungdomsrabatten

Publicerad 2013-05-28

MP-toppen svängde om arbetsgivaravgifterna för unga - men fick rejäl bakläxa på sin kongress i helgen.

Nu kräver Moderaterna besked om vilken linje som gäller.

– Det är viktigt för att Riksdagen och väljarna ska kunna ta ställning, säger gruppledaren Anna Kinberg Batra (M).

När Miljöpartiet för några veckor sedan presenterade sin variant av vårmotionen så hade partiledningen gjort helt om i frågan om arbetsgivaravgifter för unga. Tidigare hade man, precis som flera andra oppositionspartier, kritiserat regeringens reform som innebar att den som anställer unga under 26 år slipper halva arbetsgivaravgiften. Motivet har bland annat varit att reformen är för dyr och verkningslös.

MP:s ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund sa bland annat att företagen nu har vant sig vid de nya skattereglerna.

Fick bakläxa

Men på helgens kongress fick partiledningen en rejäl bakläxa. Där röstade en majoritet av ombuden för att man ska återställa arbetsgivaravgifterna till den nivå som rådde innan alliansen tog över.

Beskedet har fått Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra att reagera. Nu undrar hon vilken MP-politik det är som gäller. Regeringens vårmotion och de andra partiernas skuggvarianter kommer behandlas i riksdagen under de närmaste veckorna. Arbetet ska vara klart i mitten av juni.

– De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga är en av de viktigaste reformerna under de senaste åren. Det har inneburit att fler kunnat få sitt första jobb, säger Kinberg Batra.

Kritiserar MP för velande

Hon menar att MP har velat fram och tillbaka i frågan.

– Först var de emot. Men efter fem år sa Per Bolund sa när han presenterade sin vårmotion att de ändrat sig och inte skulle ta bort den sänkta avgiften. Han sa att de inte vill riskera att fler skulle hamna i arbetslöshet.

Efter helgens besked från MP-kongressen undrar nu Kinberg Batra vilken linje det är som gäller.

– Per Bolund måste ge besked om vilka förslag som gäller från Miljöpartiet. Det är viktigt för att riksdagen och väljarna ska kunna ta ställning. Det påverkar också 14 miljarder i deras egna beräkningar. Kommer han backa från sin egen motion eller gäller den och med vilket stöd i så fall?

”Vi har aldrig tyckt att reformen var effektiv”

Enligt Per Bolund så baserades partiledningens kovändning inte på att man tyckte reformen var särskilt effektiv.

– Det har vi varit kritiska till hela tiden. Det handlade mer om att ge företagen lugn och ro, så att det kunde känna en trygghet i att det inte kommer att bli för stora förändringar, säger han.

De pengar som kongressen inte vill lägga på halverad arbetsgivaravgift för unga kommer nu i stället att läggas på andra satsningar mot ungdomsarbetslösheten.

– Det kommer att komma nya förslag från oss som förhoppningsvis är ännu effektivare. Vi har dessutom flera förslag i vår vårbudget för att få unga i arbete, bland annat att ge kommunerna mer att säga till om när det gäller arbetsförmedling.

”Ingen vänstersväng”

Från alliansregeringen har man efter helgens MP-kongress sagt att partiet gjort en rejäl vänstersväng. Det håller Per Bolund inte med om.

– Nej, jag har pratat med kongressombud och de sa att det inte var någon markering i den synvinkeln. Det handlar snarare om att man lagt stor tonvikt vid att använda skattepengar så effektivt som möjligt. Jag ser det inte som en markering på höger- eller vänsterskalan.

”Borde ägna mer tid åt sin politik”

Socialdemokraterna har hela tiden varit kritiska mot regeringens reform. Gruppledaren Mikael Damberg menar att vad MP gör på sin kongress är upp till dem.

– De fattar sina egna beslut och det är inte ovanligt att kongresser fattar beslut som går emot partiledningar. Så det är ingen dramatik i det. Anna Kinberg Batra borde ägna mer tid åt att oroa sig för att hennes eget parti inte kommer med någon ny politik än att recensera andra partiers kongresser, säger han.