Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sexköpare döms aldrig till fängelse

Publicerad 2013-05-27

15 år efter att sexköpslagen klubbades igenom har fortfarande ingen dömts till fängelse.

– Fortfarande utfärdar man böter i stället för att använda andra straff som faktiskt finns, säger Zanna Tvilling, spaningspolis i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp till Dagens Nyheter.

1998 blev det brottsligt att köpa sex. Lagen har i dag en bred politisk enighet och för två år sedan skärptes straffskalan så att sexköpare numera kan dömas till ett års fängelse i stället för sex månader.

Men enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort har ännu ingen dömts till fängelse.

– Jag tror inte lagstiftaren har fått den avsedda effekten som man hade när man höjde straffet, säger Zanna Tvilling, till tidningen.

Dömdes 15 gånger - fick dagsböter

Granskningen visar att en 62-årig man under 2012 dömdes för 15 sexköp från en kvinna med svåra missbruksproblem. Straffet blev dagsböter.

Förra året åtalades 141 män i en stor traffickinghärva i Göteborg där rumänska kvinnor som levt under slavliknande förhållanden sålts. 16 av de åtalade männen frikändes och resten fick dagsböter, skriver DN.

Tanken när straffet skärptes var att komma åt sexköpare som återfallit flera gånger i brott eller de som utnyttjat offer för trafficking.

"Gärna sett annan påföljd"

Enligt regeringen minskade gatuprostitutionen efter att lagen infördes. Zanna Tvilling menar också att Sverige är ett mindre attraktivt land för människohandlare i och med lagstiftningen.

Däremot tycker hon att samhället tydligare borde visa att sexköp inte är okej.

– För förstagångsförbrytare kan jag tycka att böter är ett skäligt straff och många lär sig sin läxa. Men när man begår brottet två, tre, fyra gånger till, skulle jag gärna ha sett att man hade fått en annan påföljd än böter igen, säger hon till DN.