John F Kennedy beundrade Hitler
Publicerad 2013-05-25
LOS ANGELES. 1963 kallade han sig ”en berlinare”.
Men redan 1937 beundrade John F Kennedy Nazityskland och Hitler.
– Tyskarna är helt enkelt för bra. Det är därför folk går samman mot dem, för att skydda sig själva, skrev han.
Brevet var ett av många som Kennedy författade när han besökte Tyskland 1937, 1939 och 1945.
De finns nu med i boken ”John F Kennedy – Unter deutschen. Reistagbücher und briefe 1937-45”, som visar att Kennedy accepterade såväl nazisternas rasteori som fascistiskt styre.
Efter ett besök på floden Rhen 1937 skrev den då 20-årige Kennedy:
"Det är mycket vackert eftersom det ligger många slott längs rutten. Städerna är alla charmiga vilket visar att de nordiska raserna tydligt verkar överlägsna sina latinska motsvarigheter."
Besökte Hitlers bombade residens
På 1930-talet såg många fascismen som en motvikt mot Sovjet och bolsjevikerna. Också Kennedy var hård antikommunist. Så här skrev han 1937 i sin resekamrats Lem Billings dagbok:
"Jag har nått slutsatsen att fascism är rätt för Tyskland och Italien. Vad är väl fascismens ondska jämfört med kommunismen?"
Billings minns senare att Kennedy under resan var ”helt tagen av sitt intresse för Hitlerrörelsen”.
Inte ens 1945, när kriget var över och nazismens brott blivit kända, tycktes Kennedy ändra uppfattning. Efter att ha besökt Hitlers sönderbombade sommarresidens Berghof och örnnästet i bergen skrev han om det i sin dagbok.
"Alla som har besökt de här platserna kan föreställa sig hur Hitler inom några år kommer att återuppstå från det hat som nu omger honom och bli ansedd som en av de mest betydelsefulla personer som någonsin levt."
Boken kommer olämpligt
Kennedys åsikter avslöjar inte om han hade påverkats av sin antisemitiska, pronazistiska pappa Joseph, som på 1930-talet var USA-ambassadör i London och enligt nazisterna ”Tysklands bäste vän i London”.
För president Barack Obama kommer boken olämpligt. Han ska inom några veckor besöka den tyska huvudstaden, i samband med 50-årsjubileet av Kennedys berömda Berlin-tal den 26 juni 1963.
Tidigare samma år hade Östtyskland med Sovjets stöd byggt Berlinmuren och pressen mot Västberlin var hård.
Kennedys tal fick stor moralisk betydelse.