Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Här drar nya skräckovädret in

Publicerad 2013-05-23

Ställer till det för räddningsarbetet

MOORE. Här öppnar sig himlen över den redan hårt drabbade staden Moore.

12 000 hem skadades eller förstördes i tornadon, och medan människor febrilt försöker rädda det som räddas kan – kommer varningar om nya stormvindar.

Regnet känns som örfilar mot kinderna.

Vinden släpar med sig de brädbitar som hundratals volontärer lade timmar på att försöka samla ihop i prydliga högar igår.

– Det känns lite hopplöst just nu, säger Rick Brown.

När Aftonbladet träffade honom i går jublade 65-åringen över fynden han gjorde. Bland rasmassorna som en gång var hans hem lokaliserade han kläder, böcker, skor.

– I dag är allt jag hittade genomdränkt. Vi fick inte frakta bort det i natt för polisen utan skulle göra det idag, säger han där han står bredvid flyttlastbilen och tittar på resterna av sitt hem.

”Försöker rädda det som går”

I huset bredvid ignorerar Kevin Nichols regnet och blixtarna som dansar på himlen ovanför honom. Han rotar i bråten vid sin fasters hus.

– Vi försöker bara rädda det som går, säger han.

Vattnet som strilar längs hans fötter blir mer och mer aggressivt. Den nationella vädercentralen varnade vid lunchtid på twitter för att "hagel, vindar, blixtar och översvämningar är de värsta hoten" för den hårt drabbade staden där 24 människor mist sina liv, 353 skadats, 2000 hem jämnats med marken och ytterligare 10 000 skadats efter måndagens tornado, som var en av de värsta i stadens historia.

En dryg timme senare meddelade vädercentralen att ovädret bytt riktning – åtminstone för tillfället. Nästa risk för allvarliga stormar blir i natt.

När Rick Brown nås av beskedet öppnar flyttbilens dörrar och börjar snabbt lyfta in dyblöta pinaler.

– Jag måste försöka rädda något, säger han.