Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Polisen knäcks av kravallerna

Publicerad 2013-05-22

Angreppen i förorterna ett stort arbetsmiljöproblem

”Många mår inte bra” Sedan 2012 har angreppen mot polisen i Västerort exploderat. 2012 anmäldes 51 incidenter – bara i år är antalet 20. ” Det är absolut en alldeles för hög siffra. Men den stämmer med den bild vi har av att det är mycket tillbud och arbetsskadeanmälningar i Västerort”, säger Jörgen Karlsson, närpolischef.

Kravallerna i Husby är ingen isolerad händelse.

Tvärtom utsätts poliser för ständiga angrepp sedan mer än ett år tillbaka.

– När dialog inte räcker har vi rätt att använda våld, säger Erlig Staxäng, polisfackets nationella huvudskyddsombud.

Aftonbladets granskning visar att angreppen mot poliser i Västerort i Stockholm är ett dokumenterat, omfattande arbetsmiljöproblem.

År 2011 var det bara något enstaka fall för att sedan explodera under 2012, visar en genomgång av ärenden som bedömts så allvarliga att de anmälts till Arbetsmiljöverket.

2012 anmäldes 51 incidenter. Hittills i år, med dygnets senaste händelser i Husby oräknade, är antalet 20.

Värst är det i de socialt utsatta stadsdelarna Tensta och Rinkeby.

Vid de allvarligaste fallen har poliser blivit beskjutna eller påkörda med bilar. Poliser och utryckningsfordon uppges ha utsatts för närmast systematisk stenkastning. Men även hot mot enskilda poliser av olika slag förekommer bland de ärenden som anmälts.

’Oerhört påfrestande’

– Det är absolut en alldeles för hög siffra. Men den stämmer med den bild vi har av att det är mycket tillbud och arbetsskadeanmälningar i Västerort, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista där Husby ingår.

Han berättar att det finns poliser som inte mår bra efter de senaste dagarnas upplopp.

– Det är en oerhört påfrestande arbetssituation att under många, många timmar tvingas jobba utan rast och utan möjlighet till vila och med ett ständigt hot att bli skadad. Det klarar man ett arbetspass och sen måste man vila. Men här nöter det på arbetspass efter arbetspass. Nu jobbar vi jättemycket med avlastningssamtal och debriefing men det är inte tillräckligt i alla fall.

Erling Staxäng, Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, anser att hoten inte tas på tillräckligt stort allvar. Kritiken att det skulle vara polisens kravallutrustning i sig som provocerar bråk slår han ifrån sig.

– I första hand ska vi föra en dialog, men när den inte finns utan det uppstår en våldssituation, då ska vi ha den utrustning som finns. Då finns inte utrymme för att diskutera om det är provocerande. Är det när en eller två stenar är kastade? Jag utgår från att man tar på utrustningen först.

Vid larm rycker polisen numera aldrig ut med mindre än med två bilar.

De senaste dagarnas kravaller i Husby kallar han ”helt oacceptabla”.

– Man skulle vilja se samhället stå upp och säga: ”Rör inte min polis”. Vi tar inte anställning för att bli kastade sten på. Polisuppdraget är inte att bli målsägande utan skydda medborgarna.

Utmanar samhället

Risken finns att kravallerna i sig skymmer de verkliga problemen, menar det fackliga huvudskydds­ombudet.

– Det finns anledning att tro att det finns kriminella grupper som vill utmana samhället. Det är oerhört viktigt att ta dessa signaler på allvar. Vilka står bakom? Hur sker rekryteringen? säger Erling Staxäng

Samtidigt menar han att politikerna främst måste ta sitt ansvar.

Erling Staxäng pekar på Skåne som ett län där man kommit en bit på vägen mot framför allt mer polisiär närvaro i stökiga områden och samarbete med olika grupper som skola och kommuner.

– Det finns politiska nivåer som måste fundera på hur man ska lösa upp knutarna. Även om Husby skulle avstanna nu – är problemet löst, då?

Så har våldet exploderat

17 september 2012, Tensta

En polispatrull var på plats för att genomföra ett gripande av en person. ”Denne person skrek högt till passerande att de skulle ’samla ihop folk’ i det ådagalagda syftet att iscensätta en fritagning medelst ’våldsamt upplopp’ skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

En stor folksamling kom till platsen, maskerade sig och hotade poliserna som snabbt lämnade platsen med den gripne.

Enligt polisen inträffar liknande händelser flera gånger per dygn i området. ”Dessutom har det övergått från hotfulla situationer till rena våldshandlingar lika ofta” enligt polisen.

2 september 2012, Tenstaplan

Polisen kallas till ett bråk vid Tensta marknad. När de kommer fram blir de attackerade.

”När vi kommer fram och ska försöka reda ut vad det var som hade hänt fick jag en sten kastad i mitt ansikte. Stenen kom med hög fart och den träffade mig precis utanför mitt högra ögonbryn” berättar en polisman i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Därefter kastades ytterligare stenar mot polisen och han kollega.

23 augusti 2012, Tensta Centrum

Civil polis ska stoppa en personbil som vägrar stanna. I närheten av Rinkeby Torg tar färden stopp när polisen prejar bilen, polispatrullen tvingas då avbryta insatsen när ”ett flertal personer kommer springande för att hjälpa sina vänner i personbilen” skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Om polispatrullen ej i detta läge avbrutit efterföljandet hade det förelegat en stor risk att patrullen blivit instängda på parkeringen. Detta hade med all säkerhet medfört en stor risk för allvarliga personskador på polispersonal”.