Bilderna som visar förödelsen i Moore

Uppdaterad 2013-05-22 | Publicerad 2013-05-21

Förödelsen i staden Moore är total.

På flygbilder syns hur tromben dragit igenom staden – och lämnat hus och byggnader i spillror.

– De ska få alla resurser de behöver till sitt förfogande, säger president Obama i presskonferens om katastrofen.

Dödssiffran efter katastrofen i Moore utanför Oklahoma City har ändrats flera gånger under tisdagen.

Under eftermiddagen svensk tid uppgav myndigheterna i Oklahoma City att man troligtvis har räknat fel på antalet offer.

– Vi har goda nyheter. Siffran ligger just nu på 24, säger vid Amy Elliot, chef stadens hälso- och sjukvårdskontor, till Reuters.

De tidigare siffrorna kan ha blivit höga på grund av att kroppar räknats flera gånger, enligt Elliot.

– Det var väldigt mycket kaos, säger hon.

Av de 24 personer som är bekräftat döda uppges nio vara barn. 237 ska vara skadade.

Runt 2 400 hem i Oklahoma har förstörts och 10 000 människor är påverkade av orkanen, uppger lokala myndigheter enligt CNN på onsdagsmorgonen.

Både sjukhus och skolor har jämnats med marken efter den tre kilometer breda tromben.

Från bilder tagna på luften syns hur tromben dragit igenom staden och lämnat total förödelse efter sig. Hela kvarter är utplånade, medan hus bara ett par hundra meter bort till synes är helt oskadda.

Obama talade

President Barack Obama höll vid 16-tiden svensk tid en presskonferens där han meddelade att nödvändiga resurser ska ställas till förfogande för folket i Moore.

– Vårt fulla fokus  är på det omedelbara räddningsarbetet och sedan på återuppbyggnaden av allt som raserats, säger Obama.

Han uppmanade amerikaner att skänka pengar till hjälporganisationer och nämnde Röda korset som redan är på plats för att hjälpa behövande.

– På ett ögonblick förstördes hela samhällen. Dussintals människor miste livet och många fler skadades. Bland offren finns barn som sökte skydd på den säkraste platsen de vet – deras skolor, säger Obama

Fortsätter gräva

När morgonljuset börjat återkomma till Moore, som tidsmässigt ligger sju timmar efter svensk tid, fortsätter räddningsarbetet.

– Man letar fortfarande efter överlevare, säger Oklahomas guvernör Mary Fallin till CNN.

Under natten har 101 personer grävts fram ur rasmassorna – vid liv. Uppgifterna uppges i flera medier, bland annat tv-kanalen KFOR.

Inte bara människor räddas, för när Barbara Garcia intervjuas av CBS News berättar hon hur hela hennes hus rasade samman när tromben slog till.

– Jag ropade efter min lilla hund, men han svarade inte och kom inte till mig, så jag vet att han ligger här någonstans, säger hon och pekar med handen över plankor och bråte som tidigare var hennes hus.

Men kort senare ser någon i tv-teamet som intervjuar henne något som rör sig, och där kryper hennes hund fram ur rasmassorna – till synes oskadd.

Många döda

Myndigheter och organisationer har nu uppmanat människor som kan att hjälpa till, antingen med pengar eller hjälp. Allmänheten uppmana att komma bort och lämna mat och vatten och andra förnödenheter som kan behövas när många förlorat hus och hem.

Lyckligtvis förväntas det dåliga vädret att avta och tisdagen förutspås bli lugnare i Oklahoma.

I amerikanska tv-kanaler rullas bilder på hur barn återförenas med sina föräldrar, men i katastrofen har många förlorat sina nära och kära.

Skolan Plaza Towers Elementary Schoool var en av de skolorna som råkade värst ut och minst sju barn har bekräftats vara döda efter att byggnaden totalförstörts.

Liknar tromb som ödelade Oklahoma 1999

Tromben som drabbade Oklahoma på måndagen påminner om en annan som slog hårt mot regionen i maj 1999.

Amerikanska meteorologer uppskattar att måndagens tromb hade en vindhastighet på 320 km/h, och var åtminstone 800 meter bred. Stormen som drabbade regionen 1999 hade den högsta vindhastigheten som någonsin uppmäts i en tromb - 480 km/h. Den förstörde fler än 8 000 hem och dödade minst två personer.

En vädermeteorolog i Kansas City, Missouri, har sagt att det är ovanligt att två så starka tromber nästan går samma bana.

Tromben 1999 pågick i två dagar och rörde sig främst över centrala Oklahoma, likt tromben nu.

Fujitaskalan, kallad EF-skalan. Skalan utgår från hur stora skador tromben orsakar.

Källa: AP, Wikipedia.