Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Domaren försvarar domen

Publicerad 2013-05-15

Umeå tingsrätt.

De tre männen som åtalats för delaktighet i en våldtäkt med en flaska friades i rätten.

Olof Johnson, rådman i Umeå tingsrätt, menar att domen är korrekt.

– Övervägande skäl talar för att hon inte varit med på det här med flaskan, men det är inte styrkt utom rimligt tvivel att det skett mot hennes vilja, säger han.

Straffrättsexpert Madeleine Leijonhufvud är kritisk till dagens beviskrav.

– Jag kan inte se varför man ska tillåta människor att skada andra rent fysiskt i samband med sex, säger hon till Svenska Dagbladet

Madeleine Leijonhufvud.

Umeå tingsrätt var enig i sin dom när de friade de tre unga männen som åtalats för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt och ofredande.

Ordförande i rätten var rådman Olof Johnson.

Till att börja med, säger han, har det under kvällen funnits ett samtycke till "sexuella handlingar".

– Men killarna borde ha förstått att hon inte ville ha sex med användning av flaskan, det är rimligt att bedöma.

Den unga kvinnan sa däremot ingenting, när flaskan kom fram.

"Mer en uppmaning än våld"

– Och det som åklagaren beskrivit som "våld", att den ena pojken har tryckt ner henne och den andre har särat på hennes ben, det är visserligen riktigt, men som tingsrätten har tolkat deras berättelser har det mer varit så att säga som en uppmaning eller en uppfordran, ungefär som en gest, som om man sätter handen på axeln på någon – inte på ett våldsamt sätt.

Inte heller, säger Olof Johnson, har flickan protesterat.

– Hon kan ju naturligtvis inom sig inte alls tyckt att det där var bra, men hon har inte gett uttryck för det. Inte heller när hennes ben har förts isär har det varit med någon direkt kraft, som vi har kunnat utläsa av förhören.

Det finns därför, menar domaren, ett utrymme att tro att killarna har trott att hon var "med på noterna".

Började blöda

Det är ostridigt i målet att flickan blivit skadad och börjat blöda efter att flaskan förts in i hennes underliv.

– Men ingenting som tyder på att de här skadorna har uppkommit till följd av att man farit våldsamt fram med den här flaskan. Orsaken till skadan är av allt att döma en bit aluminiumfolie på flaskan som har rispat henne.

– Det finns inget stöd att han haft uppsåt att göra henne illa. Men han har varit omdömeslös.

Rätten har även haft att bedöma de åtalades påstående om att flickan "varit med på det", säger domare Olof Johnson.

– Övervägande skäl talar för att hon inte har varit med på det men det räcker inte fram till att det är styrkt utom varje rimligt tvivel. Det når inte upp till beviskraven i ett brottmål. Det är så vi har resonerat.

Han säger också att det kan vara så att "hon har någon sorts undergivenhet" och när den här flaskan kommer fram är det inte vad hon tänkt men hon låter dem göra det här.

Anmälde våldtäkt

Men flickan gick till polisen och anmälde att hon blivit våldtagen.

– Man kan möjligen tänka att om man hamnar i en sådan här situation med något man egentligen inte ville vara med om men man lät det ske, och så visar det sig att man blev skadad, då är det ju rimligt att tycka att man blivit utsatt för en våldtäkt.

Straffrättsexpert Madeleine Leijonhufvud tycker att dagens beviskrav fastställda av Högsta Domstolen, bland annat med krav på stödbevisning, är orimliga.

– Jag tycker att HD:s hårda krav när det gäller bevisningen är orealistiska, jag tycker att lagstiftningen som den bygger på också är olycklig, därför att den kräver att det går att bevisa våld, säger hon till Svenska Dagbladet.

– Att skada någon, eller riskera att skada någon i samband med sex, det tycks man från rättens sida vara väldigt rädd att uppfattas som något förbjudet. Man vill inte gärna straffa för det, det tycker jag också är olyckligt. Jag kan inte se varför man ska tillåta människor att skada andra rent fysiskt i samband med sex, så viktigt är det inte.

Hon uppmanar även riksdagen att straffbelägga sex utan uttryckligt samtycke.

– Jag tycker att domen borde vara en uppmaning till riksdagen att tänka om och göra det straffbart att ha sex utan att försäkra sig om att den andra vill.