Merkel pekas ut som DDR-kommunist

Publicerad 2013-05-11

Angela Merkel pekas ut som tidigare hårdnackad kommunist i en ny bok.

Enligt författarna ansvarade hon för propaganda i ett kommunistiskt ungdomsförbund – och kämpade emot Tysklands återförening.

– Vi kan dokumentera att Angela Merkel var tätare knuten till DDR-systemet är vad som hittills varit känt, säger Ralf Georg Reuth, en av författarna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var motståndare till den tyska återföreningen efter Berlinmurens fall 1989.

I stället kämpade hon för ett "reformkommunistiskt Östtyskland".

Det hävdar det tyska journalisterna Günther Lachmann och Ralf Georg Reuth i en ny bok, rapporterar flera tyska medier.

Ansvarig för propaganda

Under 1981 ska hon ha varit ansvarig för propaganda och agitation i en avdelning inom Freie Deutsche Jugend, det kommunistiska ungdomsförbundet i Östtyskland.

– Men det bestrider hon i dag, säger Ralf Georg Reuth till den tyska tidningen Bild.

Enligt författarna gjordes hastiga ändringar i Merkels meritförteckning innan återföreningen – för att sudda bort hennes politiska engagemang under 1980-talets DDR.

”Ingen nybörjare”

Författarna säger sig ha gott om belägg för sina teser, bland annat hänvisar man till intervjuer med tidigare okända källor, samt tidigare hemliga dokument som i dag är i privat ägo.

– Angela Merkel kom inte in som nybörjare i politiken i december 1989, som hon i dag beskriver det.

– På den tiden gick hon inte in för återföreningen utan för en "demokratisk socialism" i ett självständigt DDR, säger Ralf Georg Reuth.

Skapar reaktioner

Boken som heter 'Das erste Leben der Angela M.' (på svenska "Angela M:s första liv") kommer ut på tisdag – med bara fyra månader kvar till det tyska valet.

Men redan nu har boken skapat politiska reaktioner.

– Fru Merkel måste förklara vilka politiska funktioner hon hade i DDR, det här är ju inte 100 år tillbaka i tiden. Hon har också en plikt att yttra sig eftersom CDU (Kristdemokraterna, som Merkel leder i dag) med glädje har uppmärksammat andra människors DDR-bakgrund och skandaliserat dem, säger den framträdande socialdemokraten Ralf Stegner till Die Welt.