Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

MP får inflytande – S ett stänk modernitet

Publicerad 2013-05-07

För Socialdemokraterna och ­Miljöpartiet är ett samarbete en win win-situation.

Båda tjänar på det.

En av statsminister Fredrik Reinfeldts vanligaste frågor till S-ledaren Stefan Löfven är hur hans regeringsalternativ ser ut. Hittills har Löfven blivit ­honom svaret skyldig.

Nu är Miljöpartiet på väg att förse Löfven med ett svar. Under vissa förutsättningar, som en ­vassare klimatpolitik, är de gröna beredda att stötta honom som statsminister.

Båda partierna skulle tjäna på samarbetet. Socialdemokraterna, som ibland kan verka lite ­mossiga, får ett stänk eller två av Miljöpartiets urbana ­modernitet. Det ­behöver de.

Miljöpartiets upp­sida, under förutsättning att konstellationen kan ­bilda regering efter valet, är makt och inflytande. De gröna är visserligen redan riksdagens tredje största parti, men om ­inget väldigt oförutsett ­inträffar i valet nästa år kommer det inte att räcka för att på egen hand ­göra anspråk på statsrådstaburetterna.

Det enda lilla problemet skulle möjligen vara att Miljö­partiet utropat sig till den tredje kraften i svensk politik. De står över den förkättrade blockpolitiken. Att ­förena sig med det största ­partiet på den ena ­sidan blockgränsen gör dock att ­talet om en obunden kraft klingar väldigt ihåligt.

Men om alternativet är en valvinst är det ett förtret som de gröna nog lätt kan hacka i sig.

Inför förra valet ville Mona Sahlin, då S-ledare, liera sig med Miljö­partiet. En höstdag deklarerade hon och de ­dåvarande språk­rören att de ville regera ihop.

Det ledde till en våldsam ­reaktion i Socialdemokraternas vänsterfalang. Trots att ­beslutet fattats enligt konstens alla regler så krävde de att det upphävdes. Vänsterpartiet måste också in, var ­deras besked och ­Sahlin ­dukade ­under för över­makten.

Ett par månader senare presenterades det rödgröna ­alternativet till ­Alliansen. Med ­gemensam hemsida och gemensamt valmanifest ville S, V och MP vinna valet, Sahlin skulle bli statsminister.

Det samarbete som Social­demokraterna och Miljöpartiet nu skissar på är inte alls ­lika förpliktande. Det kommer inte att bli någon gemensam hemsida och inget gemensamt valmanifest.

Det är nog klokt. Inte bara för att det dåvarande samarbetet dömdes ut efter förra valet.

Utan framför allt för att de inblandade skaffar sig manöverutrymme. Det gäller särskilt Miljöpartiet som kan ställa villkor för en eventuell regeringssamverkan ända tills regeringsförklaringen läses upp i riksdagen.

Däremot kommer det inte att hindra Fredrik Reinfeldt från att fortsätta ställa frågan till Stefan Löfven: Vem ­tänker du egentligen ­regera med?