S-attacken mot Borg: ”Det är riktigt pinsamt”

Publicerad 2013-04-29

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).

Anders Borg (M) totalsågade Socialdemokraternas vårbudget.

Men nu anklagas han själv för att ha blandat ihop siffror.

– Det är riktigt pinsamt av en finansminister, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S).

Tidigare i dag presenterade S sin vårmotion, en skuggvariant av den som regeringen la för några veckor sedan. Kort därefter kallade finansminister Anders Borg till presskonferens för att ge sin syn på vad motståndarna lyft fram. Han var då mycket hård i sin kritik och tog bland annat upp att Socialdemokraterna fortfarande vill slopa den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år – som började gälla 2009.

Borg får hård kritik från S

Borgs kritik lyftes fram när han kommenterade S-förslaget om att subventionera ungas löner inom så kallade yrkesintroduktionsavtal med 10 000 kronor i månaden från och med halvårsskiftet.

– Man subventionerar med 10 000 kronor samtidigt som man höjer arbetsgivaravgiften med 35 000 kronor och tror att det leder till fler jobb, sade Borg.

Uttalandet – som grundar sig på ett exempel där en person tjänar 200 000 kronor om året – har väckt starkt kritik från S-lägret. Nu anklagar ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson finansministern för att vara slarvig och för att ha agerat "pinsamt".

– Jag kollade på hans presskonferens och blev väldigt förvånad. Hans allra tyngsta kritik var att vi lägger en subvention på 10 000 kronor i månaden som han ställer mot en kostnad för att höja arbetsgivaravgifterna med 35 000 kronor – om året.

"Han har inte förstått"

Enligt Andersson så har Anders Borg inte förstått S-förslaget.

– Vår subvention är 10 000 kronor i månaden, alltså 120 000 kronor om året. Det är det som ska ställas mot de 35 000 kronorna. Det är riktigt pinsamt av finansministern att kalla till presskonferens och slå på stora trumman för något som är en missuppfattning eller felräkning från hans sida. Det tycker jag är lite slarvigt, det har nog gått lite för fort för dem.

Magdalena Andersson är den som aspirerar på att bli svensk finansminister om S vinner valet. Hon säger nu att regeringen har börjat slarva, vilket hon säger märks i deras vårbudget. 

– Nu när jag har läst deras budget lite noggrannare de senaste veckorna så hittar jag slarv i deras egen budget också. De har satt av pengar för två år för att öka antalet sjuksköterske- och ingenjörsplatser på universitet och högskolor. Då har man satt av pengar för två år, men det här är ju utbildningar som är tre- till femåriga. Man kan ju fråga sig hur de har tänkt sig sen. Det är också ett tecken på att regeringen har börjat slarva.

Enligt Anders Borgs pressekreterare Petter Larsson så har finansministern inte gjort något fel, men förtydligar samtidigt i ett sms vad Borg menade:

– Höjningen av arbetsgivaravgiften på 35 000 kronor per år drabbar alla ungdomar, medan 10 000 kronor i månaden endast omfattar ungdomar som varit arbetslösa i sex månader. Skatten höjs med strax under 15 miljarder och stödet ligger på bara knappt 1,5 miljarder. Skattehöjningen är cirka 10 gånger så stor som satsningen. Det är viktigt att visa på skillnaden i storheter mellan dessa två.