Var tredje byter sida

Uppdaterad 2013-10-08 | Publicerad 2013-04-29

37 procent av dem som lämnar svensk rikspolitik blir lobbyister

Lockas till ny bransch 37,2 procent av politikerna i riksdagen och de politiskt tillsatta tjänstemännen i regeringskansliet som har slutat har gått över till lobbyverksamhet.

 Ministrar, riksdagsledamöter och ­regeringstjänstemän får super­löner när de byter sida.

 Aftonbladet kan i dag avslöja att ­nästan fyra av tio som slutar i riks­politiken går till den omstridda lobbyistbranschen.

Många av dem ­tjänar pengar på att utnyttja sina gamla kontakter och saluför allt från allt från riksdags­motioner till nya lagar.

– Det finns en à la ­cartemeny att välja på för de kunder som kan betala, ­säger Anders som är chef på en lobbybyrå.

Vid regeringsombildningar råder det huggsexa om de politiskt tillsatta tjänstemännen.

De är heta villebråd för PR- och lobbybranschen. Byråerna slåss om de som har suttit på centrala ­poster nära ministrarna.

LÄS HELA LISTAN: De lämnade riksdagen – gjorde karriär i inom PR

Mot löfte om anonymitet går Anders, som egentligen heter något annat, med på att träffa Aftonbladet. Han ger en unik inblick i den slutna lobbyvärlden.

– Det är folk med bra kontakter som behövs på byråerna, säger han.

Han berättar hur politiska kontakter utnyttjas och privata företag kan kringgå de vanliga politiska processerna.

Anders beskriver lobbybranschen som ett upp­dukat bord för den som vill driva igenom en ny lag eller skapa opinion i en fråga.

– Bara under den här tiden vi suttit här och pratat har väl ett tiotal riksdagsmotioner sålts, säger han.

266 har slutat

På drygt sex år har 266 politiker och politiskt tillsatta tjänstemän slutat sina jobb på regeringskansliet och i riksdagen.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att 37 procent av dem har gått över till lobbyistbranschen.

Tittar man bara på de som har jobbat på  regeringskansliet är siffran ännu ­högre, drygt 40 procent.

54 av personerna i undersökningen är i dag anställda direkt av stora bolag, som Saab, Philip Morris och ­Scania, eller av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv och Svenska Bankföreningen. 45  jobbar på rena PR- och lobbyföretag.

Gemensamt för alla är att de i stället för att jobba med politik nu ägnar sig åt att påverka politiker, makt­havare eller andra.

Och det är lukrativt.

300 000 mera i lön

Sebastian Cederschiöld valdes in i riksdagen för ­moderaterna 2006, men hoppade av nästan omedelbart när lobbyistbyrån JKL öppnade plånboken.  2006 tjänade han  754 000 kronor,   2007 var hans lön nära 1,1 miljoner.

Förre statsministern ­Göran Persson lockades också till JKL och började 2007 som seniorrådgivare.

Kända namn används av många byråer som galjonsfigurer för att visa kunder att man har muskler och kan påverka beslutvägar.

– Låt oss säga att man har ett första kundmöte, av en händelse råkar Göran ­Persson just då gå förbi

i korridoren. Då kallas han så klart in för att hälsa, allt för att imponera på kunden, ­säger Anders.

Göran Persson tjänar pengar både på sina styrelseuppdrag och som rådgivare på JKL. De senaste två åren har han deklarerat för års­inkomster kring en ­miljon. Men det mesta läggs på hög i hans bolag Baven AB.  Där har han ansamlade vinster närmare 6,2 miljoner och obeskattade ­reserver på drygt 1,8 miljoner.

Partikollegan och förre ­finansministern Pär Nuder sitter i dag i flera styrelser och är bland annat råd­givare åt Wallenbergägda rikskapitalbolaget EQT.

Genom att bara ta ut årsinkomster på en bra bit ­under en miljon har Nuder kunnat kvittera ut delar av sin statsrådspension som ha inte hade fått om han ­hade haft högre lön.

Nuders två privata ­rådgivningsbolag omsatte förra året sammanlagt 17,1 ­miljoner kronor.

I bolagen finns också ­ansamlade vinster på 10,3 miljoner och 5 miljoner i obeskattade reserver.

Håvar in pengar

Kristdemokraten Dan ­Ericsson har också håvat in pengar genom att byta sida. Han slutade som stats­sekreterare 2010, och fick då ett avgångsvederlag på 84 200 kronor i månaden i två år.

Några veckor senare startade han  ett konsult­bolag, några månader senare ­värvades han till lobby­firman Diplomat Communications.

Allt han drog in på sina verksamheter lades på hög i hans bolag. På så sätt ­hade han på papperet inga inkomster och kunde kvittera ut hela avgångsvederlaget utan avräkning.

Redan första verksamhetsåret gjorde hans bolag en vinst på närmare en halv miljon kronor.

I november förra året ­utsågs Dan Ericsson till Sveriges femte mäktigaste lobbyist av riksdagsledamöterna i tidningen Resumés tävling ”Årets lobbyist”.

Vann gjorde Göran Persson och Pär Nuder hamnade på åttonde plats över de mäktigaste lobbyisterna enligt riksdagsledamöterna.

De stora lobbybyråerna har täta kontakter med riksdagsledamöter och inflytelserika politiker. Mötena sker ofta diskret och inte

i riksdagen där alla besökare måste registrera sig.

­Anders berättar att det är förvånansvärt lätt att få till möten med makthavare.

Men varför ställer politikerna upp på de här ­mötena?

– Hur kul är det att gå tillbaka till något jobb i en kommun när man kan tjäna mycket mer som lobbyist.

– Det är därför många försöker att hålla sig väl med oss i branschen, säger ­Anders.