Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Palm omvald trots hård kritik

Publicerad 2013-04-27

Veronica Palm, 40, omvaldes till ordförande för Stockholms arbetarekommun för två år framåt.

Trots den massiva kritik som riktats mot henne i spåren av Omar Mustafa-affären.

– Jag är otroligt stolt, glad och ödmjuk inför uppgiften, slog hon fast efteråt.

Veronica Palm blev omvald.

Omar Mustafas korta tid i partistyrelsen har skakat om Socialdemokraterna och parti­ledaren Stefan Löfven – rejält.

I Stockholms arbetare­kommun, som nominerade Mustafa, har turbulensen väckt liv i gamla strider. Kritiken har varit hård mot ordförande Veronica Palm och vice ordförande Teres Lindberg, som var Stockholms representant i valberedningen inför S-kongressen.

Kräver avgång

I dag hölls arbetarekommunens årsmöte i ABF-huset i Stockholm och en hel del kritik luftades mot ledningen och hur arbetet skötts i valberedningen.

Men trots att flera tunga S-företrädare har krävt Palms avgång och i stället velat se Ylva Johansson på tronen blev det aldrig någon som utmanade ordföranden om posten.

Kort efter att medlemmarna sagt ett rungande ja till att välja om Palm för ytterligare två år framåt, höll hon en kort presskonferens. Hon inledde med att säga att hon var stolt och glad över det förnyade förtroendet.

– Jag tillhör dem som tidigare inte ställt mig upp och sagt "jag vill ha makt". För mig är det så viktigt att bära förtroende, säger hon.

Veronica Palm slog också fast att hon kommer att ägna mycket tid framåt för att möta dem som varit mest kritiska under processen i spåren av valet av Omar Mustafa - och prata igenom de sår som processen orsakat.

– Jag tänker naturligtvis söka upp de personerna.

Känner du att du har någon anledning till självkritik?

– Det har varit en jobbig tid där man alltid kan se delar där jag kunde ha haft ett snabbare arbete. Men jag måste få tid för att utvärdera det där, säger Palm.

Efter ordförandevalet fortsätter medlemmarna med att rösta om vilka som ska sitta som ordinarie ledamöter i styrelsen.

Många har på förhand krävt att Teres Lindberg, vice ordförande och Stockholms representant i valberedningen på S-kongressen, ska petas till förmån för ex-ministern Ylva Johansson.

”Inga svårigheter att samarbeta med Palm”

Och så blev det också. Årsmötet valde in Johansson som ordinarie i arbetarkommunens styrelse.

– Det var roligt att jag fick ett sådant starkt och tydligt stöd från årsmötet, säger hon enligt TT.

Johansson säger att hon alltid har känt starkt stöd i partiet, även om hon petades från partistyrelsen.

På frågan om hon kommer att kunna samarbeta med Palm svarar hon:

– Jag har inga svårigheter att samarbeta med Veronica Palm och det kommer säkert att gå bra i fortsättningen också.

Orbackförslag populärt

Jens Orback, tidigare minister och ombud för Stockholm på kongressen, lanserade under årsmötet ett förslag som visade sig bli populärt hos åhörarna.

Han vill se en slags "kriskommission" för att man ska kunna slå fast vad som gick fel. Men också sikta framåt för att inte samma fel ska upprepas.

Många av dem som gick upp i talarstolen gav honom tummen upp - och skickade en uppmaning till styrelsen för arbetarekommunen att utreda frågan.

Kritik direkt

Årsmötet på ABF-huset inleddes direkt på förmiddagen med kritik mot ledningen. Maj Britt Theorin, 80, som var ombud på kongressen, krävde till exempel att få veta varför Teres Lindberg förde fram Omar Mustafa till partistyrelsen i stället för partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson. Theorin uppgav att arbetarekommunens delegation på partikongressen var oinformerad.

– Jag har aldrig varit med om att delegationerna inte informerats, sade hon.

Vid ett par tillfällen tvingades årsmötets presidium att gå in och lugna de heta känslorna - och uppmana ledamöterna till att hålla en god ton utan personpåhopp.

ANNONS