Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

’En självklarhet vara hemma som pappa’

Publicerad 2013-04-27

Prins Daniel om prinsessan Estelles första ord, sommarens bröllop och föräldraledigheten

För snart tre år sedan blev han officiellt en del av den svenska kungafamiljen.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar prins Daniel om sin yrkesroll, pappaledigheten – och förhoppningen om att hjälpa ungdomar med sin nya satsning.

– Ibland kan man läsa att kungafamiljen har gjort si och så många offentliga uppdrag under ett år. Men det är bara en del av det arbete vi gör.

Klockan är strax före halv nio på morgonen när prins Daniel sätter sig vid sin fönsterplats.

Några minuter senare lyfter planet från Arlandas startbana – med destination Sundsvall.

Med på resan är även Filippa K:s grundare Filippa Knutsson, Spotifys styrelseordförande Martin Lorentzon, och hotell- och restaurangmogulen Alessandro Catenacci.

Alla är de en del av det nya entreprenörsprogram som Daniel satt ihop. Målet: att inspirera unga människor att ta steget att bli entreprenörer.

Hur fick du idén?

– Det är viktigt att det skapas fler arbetstillfällen. Jag vill vara med och göra saker som jag tycker är viktiga. Något som jag kan stå för och något som jag förhoppningsvis kan göra bra. Och under årens lopp har jag byggt upp ett bra nätverk med många entreprenörer och företagsledare. Som jag nu har tagit hjälp av.

Vad är det som du har gjort?

– Först tog jag kontakt med IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin). Idén ligger väldigt nära dem eftersom de också är inne på innovationer. Så vi träffades. De gick i liknande tankar så det kändes som en klockren partner. För mig handlar det helt enkelt om att vilja göra något som påverkar entreprenörskulturen i Sverige.

Hur fick du alla att ställa upp?

– Det har varit lite olika. Vissa av de 14 personerna som är med i vårt expertråd känner jag väldigt väl. Och vissa har jag bara träffat någon gång. Men jag berättade vad vi ville göra och de ställde upp ideellt.

Du har sagt att du har en 40-årig affärsplan för Sverige. Vad handlar det om?

– I min roll som prins så ser jag inget slut. Det är inga kvartalsrapporter som behöver lämnas in. Jag gör det här för att jag tror på och brinner för det. Jag vill göra gott i min roll. Det är ju vår roll att tjäna Sverige och det svenska folket. Det kanske låter lite pretentiöst att säga så. Men det är det vi gör.

Förut drev du fyra gym. Nu är du prins av Sverige. Hur ser du på de två rätt olika rollerna?

– Jag tror att en gemensam nämnare är att det krävs ett stort engagemang och att man lägger ner mycket tid. Det är mycket förberedelser. Inom företagande blir man bedömd av det resultat som kommer varje månad. Eller varje dag. Man vill hela tiden veta hur det går. Här känner jag att jag främst vill göra gott. Det är ju inte mätbart på samma sätt. Men jag blir ju å andra sidan bedömd hela tiden.

Ni pratar mycket om att få svenskar startar egna företag. Vad tror du det beror på?

– Det där funderar jag mycket på. Och jag träffar regelbundet forskare som jobbar med de här frågorna och jag frågar även ungdomarna som vi möter. I den senaste årliga studien, där man gör internationella jämförelser mellan olika länders attityder och förhållningssätt, så handlar det mycket om att vi svenskar inte riktigt tror på vår egen förmåga. Vilket jag tycker är väldigt synd. För det är ju fel. Vi är duktiga, kompetenta och ett väldigt arbetsamt folk.

Det skrivs rätt lite om när du gör en sådan här sak. Hur ser du på mediebevakningen av er i kungafamiljen?

– När vi är ute på ett besök i en stad, som i dag i Sundsvall, så är de lokala medierna här. Det är positivt om riksmedia också vill skriva om det. Vi vill ju att så många ungdomar som möjligt ska våga ta steget att starta eget. Men annars är det viktigaste mötena med ungdomarna, att de ska få träffa potentiella före­bilder. Vi tror mycket på det här med exemplets makt. Det var nog ingen tillfällighet att Mats Wilander och andra blev så bra. När de var tio år så såg de Björn Borg vinna Franska Öppna som 18-åring. Jag hoppas att våra entreprenörer kan inspirera på samma sätt.

Man har ju rätt lite insyn i vad ni gör. Hur ser egentligen en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Ja, det är väldigt varierande. Nästa vecka är vi i Holland i två dagar, sedan åker vi ner till Väster­götland och är där ett par dagar. Då är det program från morgon till sen kväll. Sedan har jag också kontorsdagar, där det är interna möten samt planering för vad som komma skall. Ibland kan man läsa att kungafamiljen har gjort si och så många offentliga uppdrag under ett år. Men det är bara en liten del av det arbete vi gör. Det är inte så att det här är ett heltidsjobb – det är mer än så.

Hur ser du på din roll som prins?

– Jag vill göra bra ifrån mig. Jag är otroligt stolt över att ha den här rollen. Jag känner ett stort förtroende från svenska folket. Och jag vill förtjäna det här förtroendet och arbeta hårt och göra bra saker för att förbättra möjligheterna, till exempel för ungdomar när det gäller entreprenörskap. Jag har ju lyckats samla de här personerna som ställer upp gratis. De ställer upp för att de också tror på det här. Jag, IVA och experterna har en vision om vad vi ska göra och sedan är det många duktiga människor som hakar på. Det är ett konkret exempel på hur jag vill verka i min roll.

Du är en av de första kungligheterna som varit pappa­ledig. Hur har det varit?

– Nu har ju framför allt Kronprinsessan varit mammaledig i början. Men framöver, till hösten, kommer jag vara pappaledig ännu mer. Jag ser det som en självklarhet att vara hemma som pappa. Även min pappa var hemma mycket när jag växte upp och det betydde mycket.

Men hur har det varit?

– Det har varit otroligt spännande. Hon har börjat prata lite och sagt sina första ord, mamma och pappa. Det är väldigt härligt.

Snart får ju kungafamiljen en ny medlem. Vad är dina känslor inför sommarens bröllop?

– Det är väldigt roligt och vi ser verkligen fram emot bröllopet.

I dag har ni pratat om vikten av att våga misslyckas. När har du själv misslyckats?

– Jag har kämpat på med mina gym. Jag menar, startar du ett gym så tar det år, beroende på hur duktig man är och hur stor satsningen är, innan man lyckas. Det var inte varje år som vi tjänade pengar.

Kan du sakna den tiden?

– Jag tycker att jag har en så otrolig spännande roll i dag så det finns inte tid för att sakna det som har varit. Jag har mycket här och nu och framåt.

Prins Daniels Fellowship

Prins Daniels entreprenörsprogram vill inspirera unga människor att bli entreprenörer.

Daniel har samlat en grupp framgångsrika entreprenörer i ett expertråd som besöker skolor i Sverige för att inspirera ungdomar och man stöttar även ett antal företag genom mentor­- skap. I expert­rådet ingår bland andra: Daniel Ek, vd och grundare Spotify, Christina Stenbeck, ordförande Investment AB Kinnevik, Niklas Zennström, vd Atomico och grundare av bland annat Skype, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K och Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson AB.

IVA

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) är en arena för kunskapsutbyte.

Genom att initiera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar akademin som en brobyggare.

IVA:s nätverk består av tekniker och ekonomer från näringsliv, högskolor och förvaltning.

I dag har man nära 1 000 svenska och utländska in­valda ledamöter och ett 250-tal ledamöter i IVA:s näringslivsråd.