Bråk om journalistplatser försenar nazirättegång

Publicerad 2013-04-15

Rena storpolitiken när Turkiet pressar Merkel

Nazirättegången i München skjuts upp efter bråk om utländska journalisters möjlighet att bevaka den.

Turerna kring den unika rättegången har blivit rena storpolitiken.

Det gick så långt att nära medarbetare till Angela Merkel uppmanade domstolen i Munchen att se till att framförallt turkiska medier fick en möjlighet att bevaka rättegången.

Detta sedan den turkiske premiärministern begärt att turkiska medier skulle få möjlighet att bevaka åtalet mot Beate Zschäpe, den enda överlevande ur en nazistisk terrorcell som under åtta år mördade tio personer, varav nio invandrare.

Gruppen avslöjades först sedan de två manliga medlemmarna av cellen rånat en bank men tack vare uppmärksamma vittnen spårats av polisen. Männen begick självmord och Zschäpe satte eld på det hus där trion gömt sig. Men i resterna hittades ett videoband där de tre skröt om de tio morden som polisen fram till dess antagit varit del i ett krig i den turkiska undre världen om knarkmarknaden i Tyskland.

Rasistiska mord

Tyskland chockades när det gick upp för alla att det handlade om rasistiska mord begångna av en neonazistiskt grupp.

Inför starten av rättegången reserverade domaren bara 50 platser för pressen. De delades ut efter principen först till kvarn. I stort sett var det bara tyska journalister som fick ackreditering.

I Turkiet blev det ett ramaskri. Pressen krävde högljutt att få närvara i rättsalen med  motiveringen att nio av offren trots allt var turkar.

Efter press från Merkels medarbetare gav domaren en plats till turkisk media.

Vägrade flytta

En turkisk tidning gick till den tyska författningsdomstolen som före helgen gav order om att hela ackrediteringsförfarandet måste göras om.

Domaren har hela tiden ställt sig tämligen kallsinnig till medias krav på att kunna bevaka rättegången. Han tänkte inte bidra till att rättegången "blev ett jippo". Han vägrade att flytta rättegången till en större rättssal eller att sända den via videolänk till en näraliggande lokal.

Resultatet är minst sagt pinsamt för tyska rättsväsendet. Rättegången som skulle ha startat på onsdag skjuts nu upp till den 6 maj.