Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Fler sätts i skolbänken under krisen”

Publicerad 2013-04-15

Lena Mellin analyserar vårbudgeten

Vad är vårpropositionen och varför är det viktigt att bry sig om den?

– Det är egentligen en flerårsbudget där man lägger ramarna för kommande års budgetar, det är dess huvudsakliga uppgift. Men sedan passar regeringar alltid på att lägga några konkreta förslag i samband med att den läggs fram. I dag var det intressant att höra vad regeringen tänker göra åt den ökande arbetslösheten redan i år. Det fick man veta och dessutom en del andra saker.

Vad kom de för intressanta besked då, tycker du?

– Anders Borg kom inte direkt med några nya konkreta besked, eftersom alliansens fyra partiledare redan hade presenterat nyheterna förra veckan. Kortfattat handlar det om en utbildningssatsning som innebär att fler sätts i skolbänken under den här krisen. Sedan handlar det också om en omfördelning av pengar för underhåll och drift av järnväg på 700 miljoner kronor som ska användas i år. Det är säkert alla järnvägsresenärer väldigt glada för.

Är det så en regering brukar göra i en tid av oro och ökande arbetslöshet?

– Ja, det är vad Socialdemokraterna på sin tid brukade kalla för överbryggningspolitik, där man går in med statliga pengar för att mildra effekterna av konjunkturens toppar och dalar. Just nu befinner vi oss i en dalgång.

Anders Borg berättade också om sin prognos för framtiden. Hur verkade den?

– Den såg lite smådyster ut, arbetslösheten fortsätter att öka i år och nästa år för att sjunka först 2015. I år kommer statens budgetunderskott att vara ganska högt, 150 miljarder. Men det beror mest på att Riksbanken fått för sig att de ska ha mer pengar i kassakistan, så de har lånat 100 miljarder.

Tror du det blir som Borgs förutspår?

– Nej, det enda man kan vara säker på med sådana här prognoser är att de inte brukar stämma om inte prognosmakarna haft en sagolik tur. Men något åt det hållet brukar det bli. Nu hade i och för sig regeringen jättefel i sin höstprognos, man trodde på en betydligt ljusare framtid då. Redan i december var de tvungna att revidera sin prognos till ett mycket mörkare scenario.

Om det blir som Anders Borg tror, vad innebär det då för Sverige?

– Det kommer att vara ungefär som nu, förutom att några fler blir arbetslösa och att tillväxten blir lite högre nästa år. Det rullar på, men det är ingen katastrof och heller inget himmelrike.

Vad innebär prognosen rent politiskt?

– Det innebär att regeringen får väldigt mycket kritik för att de gör för lite mot arbetslösheten. Det var ytterligare bara 1,2 miljarder som satsades i år och en miljard nästa år. Men jag tror att de samlar sig till i höst. Det är då det ska presentera budgeten som gäller under valåret 2014. Där tror jag de sätter in stöten.

Vad kommer man satsa på där, tror du?

– Regeringen själva har sagt att ett femte jobbskatteavdraget är det mest effektiva som man kan tänka sig för att antalet arbetade timmar ska öka. Då får man anta att de kommer sätta in det i höst, om det över huvud taget finns ekonomiskt utrymme. Men sedan har man också lovat pensionärerna sänkt skatt, men det är dock inte så dyrt så de kommer de säkert att genomföra.