President Obama: ”Vi är beredda”

Uppdaterad 2013-04-12 | Publicerad 2013-04-11

USA:s underrättelsetjänst uppger att Nordkorea kan kärnvapenbestycka en missil

Nordkorea har robotorna redo och målets koordinater inställda för sina stridsspetsar.

Och amerikansk underrättelsetjänst uppger i kväll att de tror att landet kan kärnvapenbestycka sina missiler.

– Vi är beredda att vidta alla nödvändiga steg för att skydda vårt folk, säger president Obama.

Nordkoreas hotfulla retorik måste upphöra. Det säger Barack Obama på torsdagskvällen.

Presidenten säger att USA är redo att vidta alla tänkbara och nödvändiga åtgärder för att skydda landets befolkning, skriver AP.

Samtidigt säger han att ingen vill se ett krig på den koreanska halvön.

– Det är viktigt för Nordkorea, precis som för alla andra länder i världen, att följa grundläggande lagar och normer, säger Obama under en presskonferens i Vita huset skriver AP.

Samtidigt uppger den amerikanska underrättelsetjänsten Defense intellegence agency (DIA) att Nordkorea har kapaciteten att kärnvapenbestycka sina missiler, skriver AP.

– DIA bedömer med måttlig säkerhet att Nordkorea i nuläget har kärnvapen som kan monteras på missiler, säger kongressledamoten Doug Lamborn som citerar en offentlig del i en underrättelserapport, skriver AP.

Men de bedömer också att en kärnvapen bestyckad missil från Nordkorea inte kommer att fungera på ett tillförlitligt sätt.

Sent i natt uttalade sig Pentagon om rapporten som slår fast att Nordkorea kan kärnvapenbestycka missiler.– Jag kan inte uttala mig om detaljerna i rapporten som är hemligstämplad i sin helhet, men det vore inkorrekt att påstå att den nordkoreanska regimen har fullt ut testat, utvecklat och demonstrerat den sortens kärnvapenkapacitet som det har refererats till, säger Pentagons talesman George Little skriver AP.

Robotrörelser

Uppgifterna och Obamas kraftfulla svar kommer kort efter nya rapporter om att Nordkorea under dagen har fortsatt flytta robotar. Under torsdagen uppges dessutom Musudan-robotarna ha rests upp i avfyrningsläge – innan rampen sänktes ner i viloläge igen, skriver CNN.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA har under dagen också meddelat att landet nu har ”ställt in målens koordinater” i sina Musudan-robotar som bland annat uppges kunna nå USA:s armébaser på Guam.

– Vi har kraftfulla attackresurser som står stand-by, uppgav nyhetsbyrån KCNA.

Som återigen uppgav att ”kriget kan bryta ut när som helst nu”, uppger CNN.

”Jävlas med USA”

Skulle Nordkorea avfyra roboten som ett test eller i skarp läge innebär det en kraftfull stegring i den redan infekterade konflikten, skriver AP.

Utanför den koreanska halvön övervakar amerikanska och sydkoreanska stridsskepp noga situationen, redo att skjuta ner en missil om det krävs.

Vad de senaste dagarnas missilrörelser i Nordkorea betyder är oklart. Det kan innebära att hoten om krig är nära att omvandlas till verklighet. Det kan också bara vara test av utrustningen, uppger försvarskällor till CNN.

I dag uppgav också amerikanska källor att förflyttningarna av robotar bara kan vara ett sätt ”jävlas med USA”, enligt CNN.