Eldklotet kan ha slagit ner i Mellansverige

Uppdaterad 2013-04-05 | Publicerad 2013-04-03

Det brinnande eldklotet observerades på flera håll i landet.

Nu tror forskarna att meteoriten kan ha slagit ner någonstans i Mellansverige.

– Jag såg ett grönt, skimrande och lysande klot med en lång svans, säger Jakob Wallström.

Polisen i Jönköpings län fick in flera samtal från oroliga människor. Vid 05.30 i morse observerade de ett "märkligt ljusfenomen" enligt polisen.

– De har sett ett ljusfenomen från sydväst som passerade över Vättern i hög hastighet. Vi har också fått in observationer från Mullsjö-trakten och där ska den ha kommit från väster mot öster, säger Jan Lagerqvist, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

Glödande eldklot

Amanda Klemming, 26, kom körande mellan Bottnaryd och Mullsjö när hon såg ljusfenomenet vid 05.20.

– Jag trodde först att det var månen, men så såg jag att den var alldeles glödande och rödorange till färgen. Det såg ut som en glödande boll, säger hon till Aftonbladet.

Lång svans

I Göteborg observerades ljusfenomenet vid samma tidpunkt. Jakob Wallström, 21, skulle lämna sin arbetsplats vid operan i Göteborg klockan 05.20 när han såg ljusfenomenet över Hisingen.

– Jag såg ett grönt, skimrande och lysande klot med en lång svans som brann på himlen. Det var långsammare än ett stjärnfall och jag hann se den i 5-6 sekunder innan den försvann bakom en byggnad, säger han.

"Kraftig ljusmeteor"

Enligt astronomen Robert Cumming, vid Onsala rymdobservatorium i Göteborg, var ljusfenomenet troligtvis en kraftig meteor. Enligt honom har den observerats i Småland, Bohuslän, Dalsland och i Finland. Meteoriten observerades också i Danmark.

– Det är såvitt jag vet en ljusstark meteorit, eller eldklot om man väljer att kalla den så. Det är i princip samma grej som ramlade ner över Ryssland i februari, fast mycket mindre, säger han.

Kan ha slagit ned

Han bedömer att meteoriten var stor som en fotboll. Den kan ha brunnit upp i atmosfären men han utesluter inte att den slog ner någonstans i Sverige.

– Det är inte omöjligt att den landat någonstans. Jag skulle tippa att den i så fall slog ner någonstans i Mellansverige, men den exakta positionen kommer vi aldrig att få reda på, säger Robert Cumming.

Har du observerat ljusfenomenet? Då är danska och svenska forskare intresserade av dina uppgifter - för att kunna hitta en eventuell meteorit. Skicka in din observationsrapport på www.ildkugle.dk eller hör av dig till Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium i Göteborg.