Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Experten: Så ska krigshoten tolkas

Publicerad 2013-03-30

Koreaexperten John Rydqvist tonar ner risken för missilattacker mot USA.

Han är mer orolig för konflikten mellan grannländerna på den koreanska halvön:

– Om Nordkorea genomför militärprovokationer igen kanske Sydkorea inte bara slår till mot de skjutande förbanden.

Nordkoreas senaste utspel är inte ett trovärdigt militärt hot, enligt John Rydqvist, Koreaexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Snarare syftar det till att ytterligare skruva upp hotbilden och hotretoriken.

– Generellt är det fortfarande så att Nordkorea inte har missiler som kan nå så långt. Man skulle möjligen kunna göra om någon av raketerna som man tidigare har skjutit upp satelliter med, men om man ska göra det blir det i princip som att skjuta ut vilken rymdraket som helst.

Det viktiga är det i stället vad hoten kommunicerar.

– Hoten levererar ett antal signaler, inte bara till USA och Sydkorea, utan även till Kina och inte minst den egna befolkningen. En signal om att den nye ledaren står lika fast som sina halvgudomliga företrädare.

Politiker som Carl Bildt och Rysslands utrikesminister Lavrov har uttryckt sin oro. Är den befogad?

– Jag tycker att den är befogad. Nordkoreas provsprängningar, att Nordkorea besköt den sydkoreanska ögruppen Yeonpyeong, att Nordkorea sänkte den sydkoreanska korvetten Cheonan, sanktionerna mot Nordkorea, allt det här är sådant som har inneburit små steg mot en förändring av status quo mellan länderna, säger Rydqvist.

– Tidigare har Sydkorea tagit ansvar för att situationen inte ska eskalera, men efter beskjutningen av Yeonpyeong har det varit en diskussion om att Sydkoreas svar inte har varit nog. Om Nordkorea genomför militärprovokationer igen kanske man inte bara slår till mot de skjutande förbanden utan även mot ledningscentraler och stödförband.