Cyperns kris kan ta år att vända

Publicerad 2013-03-28

Wolfgang Hansson om skuldkrisen som tynger landet

NICOSIA/STOCKHOLM. Vi stod rätt länge utanför Laiki Banks kontor i huvudstaden och tittade.

Lugnt. Ingen kö till bankomaten. Inga stenar genom fönstret.

Cyprioterna har ännu inte förstått vilket helvete som väntar dem de närmaste åren.

Befolkningen är rädd och ängslig efter två veckor av stängda banker och frusna bankonton över 100 000 euro. De oroar sig för om de ska få någon lön den här månaden eller hur de ska kunna betala sina räkningar.

Men de har ännu inte börjat fundera så mycket på framtiden. Ingen som de litar på har talat om för dem vad som väntar. Tur är kanske det.

Annars skulle banköppningen i dag inte ha gått så lugnt och städat till. Gatorna hade istället varit fyllda av arga demonstranter och tårgas.

Skillnaden – Cypern lurade sig inte in i euron

Cypern är på många sätt i det läge där Grekland var för några år sedan när eurokrisen började. Med skillnaden att Cypern inte lurade sig in i euron.

Med de nya nödlånen hamnar Cypern på en statsskuld som är 120 procent av BNP. Dubbelt så mycket som EU egentligen tillåter. Möjligheten att verkligen betala tillbaka lånen är små.

Avtalet med EU innehåller förutom konfiskation av de "rika" spararnas pengar även nedskärningar av de statliga utgifterna och utförsäljning av statliga verksamhet. De två senare punkter är inte ens påbörjade.

Jag sätter rika inom citattecken eftersom många cypriotiska familjer måste spara själva till pension och sjukvård. De sätter in pengarna på ett gemensamt konto för hela familjen. Då är 850 000 kronor plötsligt inte så mycket. Vad händer när folk förstår att stora delar av deras pensionspengar är borta?

Ett troligt framtidscenario är att Cypern hamnar i en nedåtgående spiral som kommer att ta år att bryta.

Redan i år kan Cypern ekonomi krympa med så mycket som tio procent. Det innebär minskade skatteintäkter. Staten tvingas då sänka de anställdas löner och effektivisera genom att avskeda folk.

Ryckt undan benen på finanssektorn

Arbetslösheten ökar, skatteintäkterna minskar ytterligare och så fortsätter de nedåt precis som i Grekland.

I ett avseende är det ännu värre för Cypern. EU har i princip ryckt undan benen för finanssektorn, den vid sidan av turismen största näringen. Ingen kommer längre att vilja parkera sin förmögenhet på den gröna ön med det sköna klimatet och de låga skatterna. Eftersom pengarna när som helst kan beslagtas.

Så samtidigt som landet ska spara och en rad rika kommer att dra med sina pengar så måste man hitta helt nya arbetstillfällen. En ekvation som inte går ihop.

Kanske är det cyprioterna hittills lugna uppträdande som kan bli räddningen. Så länge tårgasen stannar borta från gatorna och tyskhatet lägger sig så kanske turisterna vågar återvända.

Turismen är den enda guldklimp Cypern har kvar. Visserligen har man upptäckt naturgas utanför ön men det kommer att ta många år innan utvinningen kommer igång.

ANNONS