Nordkoreas vapenskrammel skrämmer

Publicerad 2013-03-27

Säkerhetsexperten: Det är en läskig situation

Nordkoreas krigshot mot omvärlden blir allt mer aggressiva.

I går försatte landet sin armé i full stridsberedskap – och rustade sina strategiska missiler för en attack mot USA.

Nu tilltar oron för att den uppskruvade situationen ska urarta.

– Vi tar det här hoten på fullt allvar, säger Pentagons talesman George Little.

Det omskakande beskedet förmedlades genom landets nyhetsbyrå KCNA.

I strama ordalag meddelade Nordkoreas högsta militärkommando att landet står redo för krig: ”Koreanska folkets armés högsta militärkommando deklarerar att samtliga artilleritrupper, inklusive strategiska raketenheter, sätts i fullt stridsläge”, löd meddelandet.

Och för första gången specificerade landet målet för sina långdistansmissiler. Enligt statliga medier står pjäserna från och med i går morse redo att slå till mot USA:s fastland, Hawaii och den amerikanska militärön Guam.

Hotat gränsöar

Några timmar senare svarade USA att man tar de nordkoreanska aggressionerna på fullt allvar:

– Vi oroas av alla hot som förs fram av nordkoreanerna. Vi tar allt de säger och allt de gör på fullt allvar. De måste sluta med att hota freden, det hjälper ingen, säger Pentagons talesman George Little enligt AP.

Den senaste veckan har situationen på koreanska halvön blivit allt mer spänd. Sedan början av mars har Sydkorea genomfört sin planerade militära vårövning ”Foal Eagle” tillsammans med amerikansk militär. Bland annat har man simulerat kärnvapenbombningar mot Nordkorea.

Nordkorea har svarat med egna övningar, hotat med att anfalla några omtvistade gränsöar i Japanska havet och testat kortdistansmissiler som kan nå Sydkorea och Japan.

”Väldigt oroande”

Samtidigt har de verbala hoten mot Sydkorea och USA ökat i både antal och intensitet.

– Det här är väldigt oroande och höjer självklart spänningarna. Det finns en risk att ett värre händelseförlopp triggas i gång, att Nordkorea kommer med ännu värre reaktioner eller börjar skjuta mot öar på den sydkoreanska sidan. Det skulle kunna sluta väldigt illa, särskilt eftersom USA kan tänkas hjälpa till, säger Mikael Weissmann, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Han säger att Nordkorea agerande hittills främst handlat om retorik. Men landet spelar nu ett ”högt spel”.

– Nivån ökar hela tiden och snart tar de verbala möjligheterna slut, säger Mikael Weissmann.

Vill visa handlingskraft

Att Nordkorea nu höjer tonläget kan bero på att landet försöker tvinga fram förnyade förhandlingar med USA och omvärlden – och att sanktionerna mot landet hävs.

Det kan också handla om att den unga och oprövade ledaren Kim Jong-un vill visa sig handlingskraftig.

– Det här är en ung kille som sitter på kärnvapenmissiler. Bakom sig har han en tung militärmakt. Det är en ganska läskig situation, säger Mikael Weissmann.