”EU försöker ta livet av vår ekonomi”

Publicerad 2013-03-25

NICOSIA. Katherina Mikueli är så upprörd att orden snubblar på varandra när hon ska förklara varför hon fördömer Cyperns uppgörelse med EU.

– De försöker döda oss. EU ska vara våra vänner och de försöker ta livet av vår ekonomi.

Hon står bredvid maken Panayodis som håller i dottern Miriam. De är här för att fira Greklands självständighetsdag med parader och musikband.

Annars har inte Cypern så mycket att fira just nu.

Morgonen efter att landet kommit överens med EU är reaktionen bland vanliga cyprioter blandad. Många är väldigt arga. Men det finns också de som tycker det var bra att man kom överens.

”Hade inget val”

– Vi hade egentligen inget val, tycker Costas Ciriago, 58. Om vi sagt nej är risken stor för att hela banksystemet och ekonomin kollapsat.

Ciriago arbetar på Vattenverket i Nicosia. Han är rädd att han nu kommer att få sin lön sänkt. Men verkar inte särkilt upprörd.

– Vad kan vi göra? Alla cyprioter måste räkna med att få vara med att betala.

Av de människor vi träffar tillhör han ändå undantagen. De flesta är i olika grad arga, upprörda eller besvikna.

– Jag är rädd för vad som kommer att hända nu, säger Katherina samtidigt som marschmusiken nästan dränker hennes ord.

Känt av oron

– Det känns som Tyskland försöker göra oss till sin koloni. Det hade varit bättre om vi lämnat euron och återtagit det cypriotiska pundet. Jag vet att det blivit svårt i början men i längden hade vi klarat oss bättre.

Natalia Pascalido är mycket besviken. Hon tar av sig glasögonen trots det starka solskenet och säger att EU borde tvingat fram förändringar mycket tidigare.

– Då hade det inte blivit så drastiskt. EU borde agerat redan när man såg hur det gick för Grekland. Nu har EU i princip förstört Cyperns finanssektor. Det var vår ekonomiska modell. Nu kommer bara turismen att finnas kvar.

Några har inte ens hört att Cypern och EU gjort upp. Åtminstone inte några detaljer. Taxichauffören Anton Euridous har ingen klar uppfattning. Däremot har han påtagligt känt av de senaste veckornas oro.

– Jag har nästan inte haft några kunder alls. När folk har ont om kontanter så åker de inte taxi.

Efter allt som varit skulle man kunna tro att småspararna skulle dra en suck av lättnad nu när de slipper betala straffskatt på besparingar under 100 000 euro. Främst är det de rika som får betala notan. Det är inget Mikael Kylilis glädjer sig särskilt åt.

– Jag har inga stora besparingar. Eftersom dealen med EU skadar hela Cyperns ekonomi så kommer vi alla att få betala i vilket fall som helst.

Oklart om bankerna

Fortfarande vet ingen om bankerna öppnar i morgon som planerat. Många av dem vi pratar med tror att de håller stängt några dagar till. Jag ser inga långa köer till bankomaterna.

På en av Bank of Cyprus automater finns en text på engelska som meddelar att uttagen är tillfälligt begränsade till 120 euro per dag, "vi hoppas på er förståelse".

Ingen vet hur länge restriktioner kommer att gälla men om man tillät alla som ville att ta ut alla sina sparpengar skulle det bli en klassisk "bankrun" och Cypern skulle snabbt vara tillbaka i den akuta krisen.