Hon ger röst åt palestinska kvinnor

Publicerad 2013-03-21

”Vi är starka och välutbildade – inga offer”

RAMALLAH. Orden smattrar fram som ur en kulspruta.

Maysoun Gangat pratar med mig samtidigt som hon skriker order åt medarbetarna.

Förmodligen behövs en sådan energi för att vara den första kvinna i Mellanöstern som startar en radiostation för kvinnor.

Vi har vant oss att se bilder från Västbanken på stenkastande ungdomar och fattiga byar.

Gangat är en representant för det nya och mer moderna Palestina. Kvinna och egen företagare.

Pionjär i ett område där bara 20 procent av kvinnorna arbetar.

Hon har inte bara den israeliska ockupationsmakten att slåss mot utan också ett mansdominerat och socialt konservativt palestinskt samhälle.

– Det bekymrar mig att månggifte blivit trendigt. Det är destruktivt för kvinnorna och förstör samhällets sociala nät.

I vit stickad kofta far vd Gangat fram som en virvelvind.

Få kvinnor inom media

För två år sedan startade hon radiostationen NisaaFM (KvinnaFM) som kan höras över hela Västbanken och vissa delar av Gaza.

– Det finns alldeles för få kvinnor i topposter inom media, förklarar hon med en snabb ordsalva. Så jag fick ta saken i egna händer.

För att visa att hon menade allvar så anställde hon bara kvinnliga reportrar. Jag stöter ihop med några män utanför kontrollrummet men deras roll är enbart att hålla koll på tekniken.

Gangats mål är att stärka de palestinska kvinnorna och göra dem mer medvetna om sina rättigheter. Därför görs alla programmen i första hand för kvinnor.

– Jag försöker hitta framgångshistorier där kvinnor kan vara goda exempel för oss andra.

Hon berättar om en kvinna i södra Västbanken vars make var så svårt sjuk att han inte kunde arbeta. De hade sex barn men inte möjlighet att skicka dem till skolan. Då fick hon höra talas om en organisation som gav mikrolån. Kvinnan berättade att hon hade erfarenhet av får och att göra ost. Då fick hon låna tillräckligt för att kunna köpa sju får och starta en ost- och yoghurttillverkning.

Gangat skiner upp när hon berättar hur det gick.

– Nu går två av hennes barn på universitetet. Ett annat i gymnasiet. Hon kan försörja hela sin familj på det hon tjänar och har börjat betala tillbaka på lånet.

Vill ge en annan bild

I sitt ljusa arbetsrum klagar hon över den stereotypa bilden som finns av palestinska kvinnor som antingen iförda slöja och misshandlade hemma eller förtryckta av Israel.

– Jag vill ge en annan bild. Vi är starka, vi är välutbildade. Vi klarar oss under alla möjliga omständigheter. Vi är inga offer.

Den kvinnliga vd:n reser sig upp och ropar något på arabiska till en tjej som går förbi samtidigt som hon fortsätter svara på mina frågor.

– Vi spelar mycket bra musik också och den kan ju alla lyssna på. Vi är trots allt en kommersiell station som måste dra in pengar via reklamintäkter.

Sonen Adam kommer in och sätter sig vid mammas dator. Han är ledig från skolan i dag eftersom president Obama besöker Ramallah. Om vi öppnar fönstret kan vi höra helikoptrarna som landar vid presidentpalatset bara några kvarter bort.

Mayoun Gangat är skeptisk till Obamas besök.

– Jag tror inte det finns så mycket han kan göra. Han är i händerna på israelerna.

”Inte en politisk station”

Väldigt lite av radioprogrammen handlar om konflikten med Israel. Om programledaren intervjuar en kvinna vars man sitter i israeliskt fängelse så frågar hon inte om hur han behandlas utan hur hans fångenskap påverkar hustrun och barnen.

– Jag vill inte driva en politisk station. Mitt mål är att peka på lösningar för kvinnor i sitt dagliga liv.

Mayoun Gangat ingår i generationen som kämpade i den första intifadan, palestinska upproret. Hon är en aning förundrad över att dagens ungdomar inte längre verkar vara intresserade av kampen mot den israeliska ockupationen.

– De är mer intresserade av att tjäna pengar så de kan köpa rätt kläder och gå på krogen. Sen gifta sig och skaffa familj. Kanske är det rätt. Kanske är vi på väg att bli ett samhälle som alla andra.