Voyager 1 når snart oändligheten
Uppdaterad 2013-03-21 | Publicerad 2013-03-20
Mänskligheten lämnar snart solsystemet.
Efter 35 år i rymden kommer rymdsonden Voyager 1 allt närmare gränsen.
– Det är jätteroligt att den överlevde, säger Alexis Brandeker som är docent i astronomi på Stockholms universitet.
Rymdfarkosten Voyager 1 såg dagens ljus den femte september 1977.
Ljuset skulle snart bytas mot en lång färd in i mörkret när sonden sköts ut i rymden på den hittills längsta rymdexpeditionen.
Under sin resa, som skedde i samband med systersonden Voyager 2, har farkosten gjort en rad upptäckter. Bland annat var det Voyager 1 som gjordes oss varse om att det finns aktiva vulkaner på en av Jupiters månar.
Det har nu kommit flera rapporter, bland annat från tidskriften Time, att rymdsonden lämnat vårt solsystem. NASA går däremot ut och dementerar uppgifterna och förklarar att den befinner sig i ett område långt ut i vårt eget solsystem.
"Måste vara robust"
Exakt när Voyager 1 kommer passera den magiska gränsen är oklart, men forskarna är uppenbarligen på tårna. Alexis Bandeker förklarar att när steget väl sker är det väntat. Det som däremot är lite förvånande är hållbarheten hos rymdsonden som efter 35 år befinner sig över 1,8 miljarder mil från jorden.
– Den måste vara väldigt robust för det är ingen direkt gästvänlig miljö den rör sig i, säger han
50 000 år till nästa stjärnsystem
Utöver uppdraget att skicka hem bilder till Jorden är Voyager 1 utrustad med en särskild guldskiva. På skivan finns information om mänsklighetens existens och en manual för en eventuell mottagare hur skivan ska användas.
Däremot har inte Alexis Brandeker några större förhoppningar om att Voyager 1 faktiskt ska hittas av främmande intelligens.
– Enligt beräkningarna tar det minst 50 000 år innan den når ett annat stjärnsystem. Så om Voyager blir upplockad är nog chansen större att det blir vi som åker ikapp den, säger han.