Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hur ofta kissar du?”

Publicerad 2013-03-14

Mats, 58, fick integritetskränkande frågor av Försäkringskassan

”Det var fruktansvärt” Mats Åkerlund, 58, tvingades svara på Försäkringskassans ”integritetsnära” frågor för att få fortsatt assistanshjälp.

Han har haft personlig assistans i nästan 20 år.

Men för att få fortsatt hjälp tvingades Mats Åkerlund, 58, i Uppsala svara Försäkringskassan om hur ofta och hur länge han gick på toaletten.

– Det var fruktansvärt, jag trodde inte att det var sant, säger han till Aftonbladet.

Försäkringskassan kallar det för behovsprövning.

Och formuläret med de ”integritetsnära” frågorna ställs vartannat år, enligt nya riktlinjer som kom 2011.

Att Mats Åkerlund, som föddes med en cp-skada, har haft personlig assistans 16 timmar om dygnet i snart 20 år är ingenting som besvärar myndigheten.

I fredags skulle Mats Åkerlunds behov prövas av Försäkringskassan enligt de nya riktlinjerna.

Några dagar tidigare hade han fått ett formulär med frågor "att fundera över".

”Overkliga frågor”

Där ställdes frågor om hur ofta han går på toaletten varje dag och hur lång hur lång tid varje besök tar. 

– Det där tog jag inte på allvar, för jag trodde inte mina ögon när jag såg frågorna. De var så overkliga så jag knycklade ihop papprena och lade dem i soporna, säger han.

Under mötet kom frågorna om toalettbesöken upp igen. Hur ofta han går och kissar och hur ofta han sköter magen.

– Vi satt och pratade och så började handläggaren fråga mig hur många gånger går du på toaletten varje dag och vad gör du där? Hur mycket kissar du och hur ofta sköter du magen? Jag blev väldigt paff, säger Mats Åkerlund.

På eftermiddagen efter mötet mejlade handläggaren återigen ut frågorna om toalettbesöken. Det stod att Försäkringskassan måste ha uppgifterna för att kunna göra rätt bedömning av hans behov.

”Andra råkar illa ut”

Han lade sedan ut mejlet från Försäkringskassan på sin facebooksida. För att berätta om sin situation kontaktade han också lokala medier.

– Jag blev väldigt upprörd över det här. Jag klarar av det mentalt, men tänk på alla som inte vågar eller orkar säga något, vad de råkar illa ut.

Enligt Försäkringskassan är svaren på frågorna om toalettbesöken viktiga för myndighetens helhetsbedömning.

– När man gör en tvåårsomprövning ska man göra en ny självständig utredning, säger Lena Wejander, enhetschef Försäkringskassan i Uppsala till SVT:s ABC.

”Lever aktivt liv”

Försäkringskassan menar att frågorna om tidsåtgången på toaletten kan vara avgörande för hur många timmar Mats Åkerlund kan få personlig assistans.

– Jag arbetar som kyrkomusiker på deltid och lever ett väldigt aktivt liv där personlig assistans är en förutsättning. Mitt liv består inte bara av kiss och bajs. Det är bara en liten del av det hela, men det var det som var i fokus i frågorna, säger Mats Åkerlund.