Pär Nuder till frontalangrepp - hotar att stämma författare

Publicerad 2013-03-11

I en ny bok pekas Pär Nuder ut som hjärnan bakom både Mona Sahlins avgång och utnämningen av efterträdaren Håkan Juholt.

Nu överväger den före detta finansministern att stämma författarna Margit Silberstein och Tommy Möller för förtal.

– Jag måste säga att jag häpnar, säger Nuder.

I den nya boken "En marsch mot avgrunden" redogör journalisten Margit Silberstein och statsvetaren Tommy Möller för vad som hände inom socialdemokratin från det att Mona Sahlin avgick till att hennes efterträdare Håkan Juholt tvingades göra det samma knappt ett år senare.

Nuder låg bakom hemligt spel

En av huvudkaraktärerna under den mycket turbulenta tiden är enligt författarna Pär Nuder, som var socialdemokratisk finansminister 2004-2006.

I boken berättas om hur Nuder via ett hemligt spel lanserade Håkan Juholt som partiledare. Innan dess hade han varit med om att avsätta Mona Sahlin som partiledare efter valförlusten 2010. Nuder, som av många sågs som en efterträdarkandidat till Göran Persson, ska ha varit bitter för att Sahlin fick posten och dessutom irriterad för att Sahlin sparkade honom från posten som ekonomisk-politisk talesperson.

"Juholt övertalades av Nuder"

"En sorts ohelig allians uppstod mellan partivänstern, Pär Nuder och Håkan Juholt", skriver författarna.

Att Nuder själv sa att han inte ville bli partiledare berodde enligt författarna på att han hade "egna lik i garderoben".

I stället ska han ha lyft fram Juholt, som var okänd för många:

"Det är en samstämmig bild att Håkan Juholt övertalades av Pär Nuder att tacka ja. Nuder lovade också att stå upp för Juholt när han valts till partiledare och bli hans rådgivare...", står det i boken.

Nuder rasande

Men bilden delas inte alls av Pär Nuder, som i dag har lämnat politiken och blivit konsult.

– Jag har i eftermiddag läst i Aftonbladet om de absurda anklagelser som forskaren Tommy Möller och journalisten Margit Silberstein tydligen riktar mot mig i en ny bok, säger han.

Nuder säger att han "häpnar" över anklagelserna.

– Om de osanna och kränkande uppgifter Aftonbladet återger stämmer överens med innehållet i boken överväger jag att anmäla författarna för förtal.

"Det är en absurditet"

Ex-ministern menar att han inte han något med Sahlins avgång att göra.

– Jag lämnade politiken för flera år sedan och hade över huvud taget inget med Mona Sahlins avgång att göra. Inte heller deltog jag i att försöka få Håkan Juholt att bli vald. Att jag skulle ha övertalat honom till att bli partiledare är en absurditet.

Han menar dessutom att boken verkar vara ett "ihopkok av anonyma källor".

– De tycks återfinnas bland dem som är besvikna över att Mona Sahlin avgick, och dem som inte vill ta ansvar för att de valde Juholt. Han föreslogs av en enig valberedning, bekräftades av 27 eniga distriktsordföranden och valdes enhälligt av 350 eniga kongressombud. Jag tillhörde inte någon av dessa grupper. Det är bekvämt att skylla på någon annan för egna beslut, säger Nuder.

Kritiserar författarna hårt

Ex-ministern ger också Tommy Möller, en av författarna och professor i statsvetenskap, en rejäl känga:

– Det är också beklämmande att en professor i statsvetenskap lånar sig till att sprida osanningar, spekulationer och förtal. Tommy Möller har förverkat allt förtroende som seriös forskare.

Möller själv säger att Pär Nuder har all rätt att tycka vad han vill.

– Men det är intressant att han har så bestämda uppfattningar utan att han har läst boken, säger han.

Silberstein: Inget vi hittat på

Hans författarkollega Margit Silberstein, som är politisk kommentator på SVT, slår tillbaka mot anklagelserna från Pär Nuder.

– Det här är ingenting som vi har hittat på, det är en samstämmig bild som vi har fått efter att ha pratat med ett stort antal personer. Det är svårt att säga så mycket mer, om han vill stämma oss så får han väl göra det. Men det är inget fantasifoster som vi har publicerat i vår bok, säger hon.

Enligt Silberstein så var det nödvändigt att använda anonyma källor i boken, där ett fåtal personer också talar öppet. 

– Det hade självklart varit bättre om alla hade talat öppet och det var vad vi strävade efter. Men då hade det faktiskt inte blivit någon bok. Det här var ett så traumatiskt skede i partiet, så folk ville berätta, men det blev för känsligt att tala öppet.