Majoritet för förbud mot mobilprat i bil
Publicerad 2013-03-07
Hör upp, blindstyre!
Nu är det slutsnackat i bilen, då en riksdagsmajoritet vill förbjuda användandet av mobiltelefonen vid bilkörning.
– Twittra och sådant ska man inte göra vid ratten, säger trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) till Aftonbladet.
Sverige är enda EU-landet utan en lag som reglerar hur man får använda kommunikationsutrustning när man kör bil.
Nu kan det snart vara ändring på det.
Måste ha handsfree
En majoritet i riksdagen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – har ställt sig bakom ett betänkande som ska upp för debatt i riksdagen 27 mars, skriver man i ett pressmeddelande.
Man vill förbjuda att folk skickar och läser sms, bläddrar i telefonen eller pratar utan handsfree, enligt utskottets ordförande Anders Ygeman.
– Det handlar om handhavandet och när man slår numret. Det finns ett visst koncentrationsproblem bara i att ringa, men det är mycket mindre än själva handhavandet, säger han till Aftonbladet.
Det ska alltså fortsättningsvis vara tillåtet att använda handsfree och röststyrning i bilen.
Stor olycksrisk
Utskottet förslår även att man genomför en informationskampanj i samband med införandet av den nya lagstiftningen. Där ska man berätta vilka tekniker som finns att använda och mer om riskerna med att fippla med mobilen bakom ratten.
– Om du sms:ar när du kör bil ökar olycksrisken med 23 gånger, säger Anders Ygeman.
Han tror att en ny lagstiftning kan träda i kraft om ett eller två år.
”Dåligt förslag”
Regeringspartierna har inte ställt sig bakom förslaget, och vill hellre se en utökad lagstiftning mot vårdslöshet i trafik.
– Vi vill så klart inte att folk ska sms:a när de kör bil, men det går inte att lagstifta bort dumhet. Däremot kan man stärka lagstiftningen mot vårdslöshet i trafik, något vi skulle kunna införa redan under året, säger Jan-Evert Rådhström (M), vice ordförande i trafikutskottet till Aftonbladet.
Han menar att oppositionens förslag kommer göra det krångligt för polis och allmänhet att avgöra vad som egentligen är förbjudet.
– Vi måste med deras politik ha en kataloglagstiftning som blir enorm för att fånga in allt de egentligen vill förbjuda.