Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Regeringen tvingas till rehabiliteringsreträtt

Publicerad 2013-03-05

Nu tvingas Alliansen ännu en gång på defensiven om sjukförsäkringen.

En majoritet i riksdagen tvingar regeringen att återkomma med förslag om bättre rehabilitering för sjukskrivna.

– Det är inte acceptabelt att den som blivit sjuk står alldeles själv i kampen för rehabilitering, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Förra året tvingade en majoritet i riksdagen igenom förändringar i sjukförsäkringen. Då blev regeringen tvungen att återgå till de gamla reg­lerna för de som varit sjukskrivna i 180 dagar och skulle prövas mot andra jobb än sitt gamla. Det ledde till att sjukskrivna nu prövas för arbeten som är ”normalt före­kommande på arbets­marknaden” i stället för arbete på den ”reguljära arbetsmarknaden.”

Regeringen tvingas backa

Efter ett möte i socialförsäkringsutskottet står det nu klart att regeringen kommer tvingas genomföra andra förändringar. Det hela grundar sig i ett rödgrönt utskottsinitiativ där det krävdes förbättringar av rehabiliteringen för sjukskrivna.

- Under hösten framkom det att väldigt många av de sjukskrivna som utförsäkras inte ens har fått erbjudande om rehabilitering. Försäkringskassan kan inte ens visa hur många som har fått någon rehabilitering, säger Tomas Eneroth (S).

Enligt honom så hade initiativet stöd av en majoritet i utskottet redan i december.

– Att det tagit så lång tid hänger samman med att de borgerliga partierna använt sig av minoritetsskyddet, de har begärt in handlingar och yttringar. Men i dag var det justeringssammanträde och då fanns det ingen återvändo för dem.

Enigt utskott

De borgerliga partierna i utskottet stödjer också förslaget, men skrev en så kallad motivreservation, där man ändrade några rader.

– Det handlar naturligtvis om att de vill undvika nederlag i riksdagen, alliansregeringen är hårt pressad både av interna stridigheter och av ett flertal omröstningar i riksdagen där de förlorar, säger Eneroth.

Det står nu klart att frågan kommer att röstas igenom när den når riksdagen. Det innebär att regeringen tvingas till förändringar.

– Regeringen måste återkomma till riksdagen med förslag om hur man ska säkerställa rätten till rehabilitering. Frågan ska aviseras i vårbudgeten och ett skarpt förslag ska ligga på riksdagens bord i samband med höstbudgeten. Riksdagen tvingar regeringen att ändra i sjukförsäkringen ännu en gång, säger Eneroth.

”Det finns mycket kvar att göra”

Enligt Eneroth så innebär dagens beslut en stor framgång för de sjukskrivna i Sverige.

– I dag är det personer som utförsäkras i väntan på en operation, det är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi upplever ett starkt stöd varje gång vi lyckas genomdriva förändringar för att förbättra sjukförsäkringen. Fortfarande är 65 000 utförsäkrade, så gudarna ska veta att det finns mycket kvar att göra.

Han hoppas att regeringen i höstbudgeten kommer med förslag så att den som är sjuk vet att den får en rehabiliteringsinsats.

”Vi är helt överens”

Gunnar Axén är socialförsäkringsutskottets ordförande (M). Enligt honom så är allianspartierna i utskottet överens med oppositionen.

– Vad det går ut på är att man ska tillförsäkra så att de som är långtidssjukskrivna upp mot den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, ska få den rehabilitering de har behov av. Det är vi helt överens om, det är inga nyheter i sig, säger han.

Enligt Axén fungerar det dock redan så i de allra flesta fallen.

– Försäkringskassan har konstaterat att efter 730 dagar i sjukskrivningen så har 99 procent av alla sjukskrivna fått rehabiliteringsplaner framtagna tillsammans med Försäkringskassan. Då får vi väl säkra upp så att kassan följer upp detta ordentligt även fram till 914:e sjukskrivningsdagen.

"Det fanns orimlig tidsplan"

Allianspartierna hade dock invändningar mot det ursprungliga förslaget från de rödgröna.

– Där fanns en orimlig tidsplan där regeringen skulle återkomma i vårpropositionen. Det hade inte ens varit möjligt. Från början var deras idéer också så att de kunde hamnat i konflikt med ett antal lagar. Det förslag vi tagit nu riskerar inte det och tidsperspektivet är nu rimligt, säger han.

Enligt Axén är dagens händelse inte alls något nederlag för regeringens sjukförsäkringspolitik.

– Det här handlar inte om sjukförsäkringen i sig, utan om tillgång till rehabilitering, något som vi alla tycker är viktigt. Regeringen får titta på hur man hittar en ordning för att säkerställa att man fångar upp de som i dag inte får den rehabilitering de skulle ha behov av.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har avböjt att kommentera.