”Avtalet kommer underlätta utbytet”

Publicerad 2013-02-25

Beatrice Ask om utökade polissamarbetet med Thailand

BANGKOK. Sverige och Thailand utökar nu polissamarbetet betydligt.

Fokus ligger på trafficking och barnsex.

Ett syfte med avtalet är att kunna driva fler utredningar på plats i Thailand. Men också att kunna öka antalet utredning om svenskar i Sverige som begått brott i Thailand.

– Det här avtalet ska undertecknas  i Stockholm den 4 mars när Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra besöker Sverige. Avtalet kommer att underlätta utbytet av information mellan de båda länderna, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hon är just nu i Thailand och kommer att träffa organisationer/myndigheter som arbetar mot gränsöverskridande brottslighet.

Ska undertecknas 4 mars

Beatrice Ask ska också möta ministerkollegor.

Efter Thailand åker hon sedan till Vietnam för att förhandla om ett liknande samarbetsavtal. Vietnam är ett växande resmål för barnsexturister.

– Det är också viktigt med förtroende. Om svenska fångar överförs till Sverige så skaThailand verkligen vara på att hela straffet avtjänas, sa Beatrice Ask.

När den svenska justitieministern besökte det ökända fängelsekomplexet Klong Prem på måndagen var det buddistisk helgdag. 250 vitklädda fångar satt på golvet och lyssnade till munkarnas böner, det fanns vakter överallt och värmen var tryckande.

Helt utanför programmet överraskade ministern sin svenska delegation genom att hålla ett improviserat tal till fångarna, via tolk och megafon:

– Ni kanske undrar vem jag är och vad jag gör här? Det ska jag berätta för er.

Beatrice Ask tillbringade drygt två timmar inne på fängelset. Aftonbladet följde med, exklusivt.

Första halvan av besöket bestod av en presentation av Klong Prem från fängelseledningen, sen fick justitieministern ställa frågor. De handlade bland annat om personalsituationen, kvinnliga fångvaktare, strafftider, rehabilitering och vilka problem som är störst på fängelset (insmugglade droger och mobiltelefoner).

– Jag försöker alltid skaffa mig kunskap på plats och har besökt fängelser i ett antal länder, bland annat Japan och USA. Men det här är första gången jag är i Thailand överhuvudtaget. Att besöka fängelser är aldrig direkt upplyftande, oavsett, säger Beatrice Ask.

Klong Prem-komplexet består av fem olika fängelser där fångar med maximalt 25 år långa straff sitter. Officiellt sa man vid justitieministerns besök att det just nu finns 4 866 fångar varav 2 440 är dömda för knarkbrott. Siffran över fångar är dock troligen betydligt högre.

Många människor – ökad kriminalitet

Thailands fängelser är konstant överfulla: det finns 143 fängelser och 240 000 fångar i landet. Det är minst 110 000 fångar för mycket om reglerna för 2,2 kvadratmeter golvyta för sovande fångar ska följas. Nu är den i bästa fall 1,2 kvadratmeter. Men oftast har varje fånge mindre än en kvadratmeter golvyta på natten.

Thailand har också kritiserats hårt av olika organisationer för brott mot de mänskliga rättigheterna inom rättsystemet. Bland annat är det för lite personal, det går i snitt en väktare på 15 fångar, vilket leder till flitigt bruk av fotkedjor.

Den svenske ambassadören i Thailand, Klas Molin, tog upp frågan om mänskliga rättigheter med fängelseledning. Den sa att Thailand är medlem i FN och följer deras regelverk. Likaså samarbetar man med Amnesty.

Varför håller så många svenska kriminella till i Thailand?

– Thailand är ju ett populärt turistmål för svenskar och där det finns många människor så ökar också kriminaliteten.

Den moderate landstingspolitikern Annétthe Zettergren, som är misstänkt för mångmiljonbedrägerier i Sverige gömmer sig i Thailand. Ska du ta upp hennes fall med myndigheterna här?

– Nej, det är en polissak att leta reda på kriminella, utreda och lagföra. Jag går inte på den typen av enskilda ärende. Det vore fel av mig som minister.

Jan Källman