Aktivister och politiker rasar mot polisen
Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2013-02-21
Syftet med Stockholmspolisens nya projekt Reva är att avvisa fler papperslösa flyktingar.
Jakten i tunnelbanan har fått aktivister att tala om Gestapofasoner och rasism.
– Den svenska och europeiska migrationspolitiken är inhuman. Den strider mot FN:s konventioner om mänskliga- och barnets rättigheter, säger statsvetaren Foujan Rouzbeh.
”15.40 Uniformerad polis går längs Skanstull T-baneperrong”.
Varningarna riktade till papperslösa flyktingar haglar på en Facebook-sida. Trots att de är förbjudet att kontrollera människor bara för att de är mörkhyade hävdar flera aktivister att polisen gör just det genom olika svepskäl, som att någon är "torr om munnen".
”Inhuman flyktingpolitik”
– Att stoppa någon på basis av utseendet är rasprofilering, säger statsvetaren Foujan Rouzbeh.
Flera aktivister Aftonbladet talat med berättar om den skräck papperslösa lever med. Barn som kissar på sig när de ser en polisbil, en cancersjuk person som har missat två läkarbehandlingar av rädsla för att gå ut, människor som väljer att gå långa sträckor i stället för att åka tunnelbanan.
– Den svenska och europeiska migrationspolitiken är inhuman. Den strider mot FN:s konventioner om mänskliga- och barnets rättigheter, säger Foujan Rouzbeh.
”Asylrätten har urholkats”
Hon får medhåll av Anita Dorazio som i 40 år har jobbat med flyktingfrågan.
– Jag har sett lagarna blir strängare och strängare under mina år. Asylrätten har helt urholkas, säger Anita Dorazio som anklagar polisen för rasism och Gestapofasoner.
Stockholmspolisen slår ifrån sig alla beskyllningar om rasism.
– Vissa tar i och använder kränkande ord om vårt arbete utan att veta vad de talar om, säger Peter Nilsson, chef för gränspolisen i Stockholms län.
Aftonbladet har pratat med en av poliserna som jagar papperslösa, eller illegala som han säger. Av risk för trakasserier vill han inte ha sitt namn i tidningen.
– Det är klart att vi gör kontroller i tunnelbanan eftersom där finns mycket folk. Nästan alltid griper vi någon, säger polismannen.
Få grips på t-banan
Men han liksom hans chef Peter Nilsson slår ifrån sig beskyllningarna om rasism.
– De flesta som vistas i landet illegalt hittar vi på arbetsplatser efter tips. Det är bara en bråkdel av gripanden som görs i tunnelbanan, säger Nilsson.
Tvärtemot vad flera politiker och aktivister säger förnekar han att jakten på papperslösa har intensifierats. Enligt honom beror allting på ett missförstånd på grund av projektet REVA – rättssäkerhet och effektivt verkställningsarbete, som Stockholmspolisen börjat med i slutet av januari i år.
Avvisas snabbare
– Det enda det syftar till är att göra vårt pappersarbete effektivare. Vi gör det vi alltid har gjort. Det är vårt uppdrag, säger Peter Nilsson.
Reva har utarbetats på Migrationsverket på order av regeringen. Syftet är att avvisa fler och snabbare, för att kunna ta emot fler flyktingar.
Papperslösa är några av samhällets mest utsatta, i stället för att jaga dem, borde de beviljas amnesti, säger Christina Höj Larsson, (V), migrationspolitisk talesperson.
– Människor som har levt har i fyra år efter att ha fått avslag ska få stanna. Och barn som varit i Sverige minst fyra år efter första asylansökan ska också få permanent uppehållstillstånd.
Vänsterpartiet passar också på att ge en känga till Miljöpartiet som de anklagar för dubbelspel i flyktingfrågan. De har medverkat till dagens politik, tack vare sitt samarbete med regeringen, menar Christina Höj Larsson.
”Spelar dubbelspel”
Någonting som Maria Ferm, partiets talesperson i migrationsfrågor, tillbakavisar.
– Tack vare oss har papperslösa rätt till vård och utbildning. Vi samarbetar inte med regeringen om polisens arbete, säger hon.
Miljöpartiet är kritiskt till att regeringen kräver att polisen prioriterar avvisningar. De vill att kontroller i tunnelbanan avskaffas. Maria Ferm tror däremot inte att flyktingamnesti blir verklighet inom snar framtid.
– Tyvärr är det inte realistiskt. Istället vill vi bredda bestämmelsen "synnerligen ömmande omständigheter", säger hon.
Och mycket riktigt säger regeringen blankt nej till flyktingamnesti.
– I Sverige tillämpas reglerad invandring. Det innebär att personer som lever och arbetar i Sverige ska ha tillstånd att göra det. Kontroller är och ska vara ett naturligt inslag i det vardagliga polisarbetet, säger Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.